Categorieën
Overige wetenschap

Boek ‘Wat als…’ gepresenteerd tijdens special KIJK Live! op 16 maart

Heel cool: samen met uitgeverij Fontaine hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan een heusch KIJK-boek! In een luxe uitgevoerde paperback van ruim 300 pagina’s zijn maar liefst vijftig afleveringen van onze artikelenserie ‘Wat als…’ gebundeld. Bijvoorbeeld: wat als er drie seksen waren geweest in plaats van twee? Wat als de Franse Revolutie niet had plaatsgevonden? En, mijn enige bijdrage aan het boek: wat als we contact leggen met buitenaardse wezens?

Cover boek 'Wat als...'

We houden het boek ten doop in sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht, op woensdagavond 16 maart, tijdens een speciale editie van KIJK Live! Hier zal sterrenkundejournalist Govert Schilling het eerste exemplaar in ontvangst nemen, waarna vier deskundige sprekers hun licht laten schijnen over een van de scenario’s uit het boek. Ook is er weer een pubquiz en uiteraard kun je het splinternieuwe boek ter plekke aanschaffen – voor het luttele bedrag van 14,95 euro. (En dat is serieus een luttel bedrag, voor een paperback van meer dan driehonderd pagina’s die in fullcolor is uitgevoerd.)

Toegang is gratis, maar van tevoren opgeven is wel verplicht en vol is vol, dus wees er snel bij. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@kijkmagazine.nl met als onderwerp ‘KIJK Live! 16 maart’, of via deze Meetup-pagina. Meer info op deze pagina.

Hopelijk tot woensdag 16 maart in Utrecht!

Categorieën
Overig

KIJK 3/2016: de geheimen van de aardkern

Nu in de winkel: KIJK 3/2015. Met op de cover: de geheimen van de aardkern. Want terwijl we inmiddels behoorlijk wat weten over de maan, de zon, de andere planeten in ons zonnestelsel en de rest van ons heelal, bevindt zich op enkele duizenden kilometers onder onze voeten nog steeds een groot mysterie.

Verder onder meer in dit nummer: een kritische analyse van de plannen van een Italiaanse arts om een levend mensenhoofd op een ander lichaam te zetten, de vele complottheorieën rond de verdwenen vlucht MH270, en wat broodnodige historische achtergrond bij het huidige religieuze geweld in Irak.

KIJK 3/2016

KIJK 3/2016 is in de winkel te koop voor 5,95 euro. Het nummer is ook online te bestellen– zonder verzendkosten!

Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Gravitatiegolven: de volgende stappen

Vorige week brak er een nieuw tijdperk aan binnen de natuur- en sterrenkunde. Toen maakte namelijk het experiment LIGO bekend zwaartekrachtsgolven te hebben gemeten, de trillingen in de ruimtetijd die Einstein al in 1916 voorspelde. Dat eerste setje vertelde ons al verrassend veel over het heelal – maar daar hoeft het uiteraard niet bij te blijven. Een hele rits experimenten hoort ons de komende jaren en decennia van meer gravitatiegolvendetecties te voorzien.

Lees het volledige artikel op de KIJK-site!

Soort vingeroefening voor een artikel waar ik momenteel aan werk voor KIJK 4/2016, overigens. Maar eerst moet KIJK 3/2016 nog even verschijnen.

Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Gravitatiegolven gevonden!

Oké, oké, ik zat er dus naast met al mijn twijfels. Het experiment LIGO heeft in september wel degelijk gravitatiegolven gemeten, zo werd afgelopen donderdag bekendgemaakt.

Toen het hoge woord eruit kwam, was ik op het Nederlandse deeltjesinstituut Nikhef, dat een eigen persconferentie had belegd. En hoewel ik van de praatjes niet zo gek veel meekreeg (omdat ik achter een hele horde studenten stond en de zwaar overbelaste livestream haperde als een gek), was het enorme enthousiasme van de betrokken wetenschappers goed te proeven.

En terecht, want dit is heel, heel gaaf – van de orde ontdekking higgsdeeltje. Bovendien is opnieuw gebleken dat het grote publiek maar wat graag aanhaakt als er een mijlpaal wordt bereikt in fundamentele wetenschap; ook altijd mooi.

Op de KIJK-site vind je mijn nieuwsbericht over de detectie. Daarnaast schreef ik gisteren dit lijstje van 6 dingen die we nu weten dankzij de gravitatiegolfdetectie. Een derde bericht is in voorbereiding.

Categorieën
Sterrenkunde

Apollo 14-astronaut Ed Mitchell (85) overleden

Van de twaalf mensen die ooit over de maan liepen, zijn er nu nog maar zeven in leven. Vorige week maakte de NASA namelijk bekend dat Apollo 14-astronaut Ed Mitchell op 85-jarige leeftijd afgelopen donderdag is overleden – één dag voor het 45-jarig jubileum van zijn maanlanding.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Heeft LIGO toch gravitatiegolven gedetecteerd?

Einstein voorspelde ze honderd jaar geleden al, maar tot nu toe zijn ze nooit direct waargenomen: zwaartekrachtsgolven, ook wel gravitatiegolven. Afgelopen september bracht kosmoloog Lawrence Krauss echter het gerucht de wereld in dat de Amerikaanse detector LIGO beet had. Destijds overheerste scepsis – maar wie weet klopt het gerucht toch en verschijnt er eind deze week een publicatie over de ontdekking.

Lees het hele bericht op de KIJK-site.

Eerder was ik behoorlijk sceptisch over dit gerucht, maar wie weet klopte het dus toch… Mensen beweren in elk geval dat ze een paper onder ogen hebben gekregen, en er worden specifieke getallen genoemd (massa’s zwarte gaten, een sigma van 5,1…). Then again: ik heb begrepen dat bij een test (waarvan de onderzoekers zelf niet weten dat het een test is) ook zo’n paper kan worden geschreven, en zo’n testsignaal zal uit een simulatie komen waar specifieke getallen in zijn gestopt. Dus totdat ik de paper daadwerkelijk zie, houd ik me nog even op de vlakte…

LIGO Livingston - luchtfoto
Luchtfoto van een van de twee LIGO-opstellingen: die bij Livingston. (Foto: Caltech/MIT/LIGO Lab)
Categorieën
Sterrenkunde

Kan een planeet rond een zwart gat zijn energie uit het heelal halen?

Normaal gesproken krijgt een planeet zijn energie van de ster waar hij omheen cirkelt en straalt hij zijn ‘afval-warmte’ de koude ruimte in. Maar drie Tsjechische natuurkundigen, Tomás Opatrný, Lukás Richterek en Pavel Bakala, besloten het tegenovergestelde scenario eens door te rekenen: een planeet die zijn energie uit het heelal krijgt en die vervolgens dumpt in het zwarte gat waar hij omheen cirkelt. Hoeveel vermogen levert dat principe in het ideale geval op?

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Heerlijke paper trouwens; heb hem letterlijk grijnzend gelezen…

Categorieën
Natuurkunde

Fusiereactor Wendelstein 7-X krijgt eerste waterstofplasma

Afgelopen week mocht Angela Merkel tussen alle hoofdpijndossiers door eindelijk weer eens iets leuks doen: met een druk op de knop zorgde ze ervoor dat er waterstofplasma in de experimentele kernfusiereactor Wendelstein 7-X belandde. En daarmee gaf de Duitse bondskanselier (die overigens is gepromoveerd in de natuurkunde) het startschot voor een belangrijke nieuwe fase van het experiment.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Overig

KIJK 2/2016: de soldaat van de toekomst

Nu in de winkel (oké, alweer een tijdje): KIJK 2/2016!

Onderwerp van het coververhaal is de soldaat van de toekomst, oftewel: hoe moderne technologie het slagveld gaat verandert. Verder onder meer in dit nummer: Jacob Fugger, de man die Bill Gates en Donald Trump het nakijken geeft, de strijd om de krachtigste supercomputer, en de complottheorieën rond ebola.

KIJK 2/2016

KIJK 2/2016 is te koop voor 5,95 euro in de winkel. Het nummer is ook online te bestellen – zonder verzendkosten!

Categorieën
Overige wetenschap

Japans bedrijf laat sla door robots verbouwen

De moderne landbouw is natuurlijk sowieso al geen kwestie meer van met een grasspriet in je mond gemoedelijk tussen de plantjes schoffelen. Maar het Japanse Spread is druk bezig om het verbouwen van gewassen nóg meer high tech te maken. In de zomer van 2017 hoopt het bedrijf namelijk een ‘slafabriek’ te openen waar robots het grootste deel van het werk doen.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!