Over mij

Welkom! Ik ben Jean-Paul Keulen, freelance wetenschapsjournalist. Eerder was ik onder meer eindredacteur van de Nederlandse editie van New Scientist en het technologietijdschrift De Ingenieuren adjunct-hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke magazine KIJK. Ook schreef ik de boeken De deeltjesdierentuin, De deeltjessafari, Verstoppertje spelen met aliens en De fusiedroom. Op deze site vind je links naar mijn artikelen en nieuwsberichten, en af en toe een blogpost.

Wil je me bereiken voor een schrijf- of redigeerklus of lezing? Stuur een mailtje naar jpkeulen apenstaart gmail punt com.

Jean-Paul Keulen
Foto: Frank Ruiter

Mijn voorgeschiedenis

Ik heb sterrenkunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden, waar ik onder begeleiding van Dr. Jane X. Luu, mede-ontdekker van het eerste Kuipergordelobject, het onderzoek ‘Dust in the Kuiper Belt’ verrichtte. Daarna koos ik voor de afstudeerrichting wetenschapsjournalistiek. In het kader daarvan liep ik enkele maanden stage bij KIJK.

Vervolgens ging ik aan de slag als eindredacteur bij HUB Uitgevers, waar ik me bezighield met het gamesblad Xbox Magazine en andere computertijdschriften. Begin 2005 keerde ik als schrijvend redacteur en bijspringend eindredacteur terug bij KIJK, waar mijn functie steeds meer een coördinerend karakter kreeg. In 2016 was ik als adjunct-hoofdredacteur inhoudelijk verantwoordelijk voor het blad. 

Van begin 2017 tot september 2019 combineerde ik een vaste parttime baan als eindredacteur van het techniekblad De Ingenieur met werk als freelance wetenschapsjournalist voor onder meer de Volkskrant, KIJK, New Scientist, Quest, Quest Psychologie en Quest HistoryPlus Magazine, Dirty ScienceEos, Maters & Hermsen (Delta Life), het Centrum Wiskunde & Informatica en Transparant.

Van september 2019 tot en met augustus 2021 was ik eindredacteur van de Nederlandstalige editie van New Scientist, waardoor ik mijn freelancewerk twee jaar lang op een laag pitje moest zetten. 

Mijn boeken

Ik heb twee boeken geschreven over deeltjesfysica, De deeltjesdierentuin (2012) en De deeltjessafari (2014), en een boek over de zoektocht naar buitenaardse beschavingen, Verstoppertje spelen met aliens (2017). Alle drie deze boeken verschenen bij Unieboek | Het Spectrum. De deeltjesdierentuin is inmiddels toe aan zijn elfde druk en ook leverbaar als e-bookDe deeltjessafari kende vier drukken en is nu verkrijgbaar als Printing On Demand-titel en e-book. Verstoppertje spelen met aliens is alleen nog als e-book verkrijgbaar.

Daarnaast schreef ik toen ik voor New Scientist werkte De fusiedroom (2021), een deel in de reeks Pocket Science over wat we wel en niet mogen verwachten van kernfusie. Dit boekje is onder meer te bestellen via de webshop van New Scientist, als paperback of e-book.

Wat ik nu doe

Sinds september 2021 ben ik freelance wetenschapsjournalist voor onder meer de Volkskrant, KIJK, Quest en De Ingenieur. Ik schrijf nog steeds veel over natuur- en sterrenkunde, maar richt me daarnaast op een breder palet aan wetenschappelijke onderwerpen. Ook ben ik in te huren als (technisch) eindredacteur en vertaal ik artikelen, met name over natuur- en sterrenkundige onderwerpen.

Verder geef ik af en toe een lezing of college over natuur- of sterrenkundige onderwerpen of over wetenschapsjournalistiek. Zo verzorg ik twee keer per jaar de openingsles van de cursus Wetenschapsjournalistiek van OCW, gaf ik gastcollege wetenschapsjournalistiek aan de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Eindhoven, was ik keynotespreker van de WND-conferentie voor natuurkundedocenten, presenteerde ik verschillende edities van het evenement KIJK Live! en gaf ik lezingen voor diverse natuur- en sterrenkundige verenigingen en op middelbare scholen.

Wil je me bereiken voor een schrijf- of redigeerklus of lezing? Stuur een mailtje naar jpkeulen apenstaart gmail punt com.

Ik ben bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder nummer 67770371. Mijn BTW-ID is NL001811602B94.