De fusiedroom

Gaat kernfusie straks ons energieprobleem oplossen en kunnen we windmolens en zonnepanelen dan vaarwel zeggen? Of is deze techniek er, zoals de critici beweren, ‘altijd pas over vijftig jaar’ – oftewel: nooit?

In De fusiedroom scheid ik de feiten van de fabels. Je leest hoe de zon atoomkernen samensmelt in zijn binnenste en waarom we dat in aardse fusiereactoren toch net even anders aanpakken. Hoe wetenschappers halverwege de twintigste eeuw meenden dat krachtcentrales die gebruikmaken van fusie binnen handbereik waren en waarom dat toch niet zo bleek te zijn. Wat we precies mogen verwachten van ITER, de internationale proefreactor die momenteel in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd, en van zijn vele kleinschaligere concurrenten. En hoe zit het met koude fusie? Is dat totale onzin of zijn kernreacties bij kamertemperatuur misschien toch een mogelijkheid?

De fusiedroom

De fusiedroom wordt uitgegeven door Veen Media en maakt deel uit van de reeks Pocket Science. Het boekje (ISBN 9789085717287) is voor 10,99 euro te koop bij de boekhandel, of te bestellen in de webshop van New Scientist of bij bijvoorbeeld Bol.com.

Gelezen? Laat vooral een score en een recensie achter op Bol.comGoodreads of een vergelijkbare site.

‘Een klein boekje met verrassend veel inhoud’ –NRC

‘Keulen is een prettige dromenduider, die zorgt dat je na het lezen van zijn boekje weer met beide benen op aarde staat.’ –Technisch Weekblad