Categorieën
Overige wetenschap

Helpt verpulverd basalt tegen klimaatverandering?

Om de klimaatverandering af te remmen, kunnen we ernaar streven zo min mogelijk broeikasgassen uit te stoten. Bovendien kunnen we proberen de broeikasgassen die we wél uitstoten – of al hebben uitgestoten – weer uit de lucht te halen. Eén manier om dat laatste te doen, is basalt uitstrooien over land, stellen fysisch geograaf en klimatoloog Daniel Goll van de Universiteit van Augsburg in Duitsland en collega’s in Nature Geoscience. Hoeveel zoden zet dat aan de dijk? En wat zijn de mogelijke nadelen?

Lees het hele stuk op de site van New Scientist. Of in het novembernummer van New Scientist. Of in Het Parool. (Ja, ’t is goedgebruikte ‘content’, inmiddels.)

De reacties zijn… interessant. ‘Dit werkt en dat is niet bedoeling’, want dan vormt het een ‘bedreiging voor de klimaatagenda’ die een ‘bodemloos verdienmodel’ moet worden. (Alle bezwaren die ik behandel, zijn blijkbaar uit de duim gezogen.) Of nee, het is juist een slécht plan, want je mag helemaal geen koolstofdioxide uit de atmosfeer halen vanwege de bomen. (De kwetsbaarheid van de natuur: altijd een belangrijk speerpunt bij klimaatsceptici.) ‘Zolang dit alleen in Nederland gebeurt, verandert er niks.’ (Het is geen Nederlandse studie en niemand suggereert het alleen in Nederland in te zetten, áls het al ooit wordt ingezet, maar goed.) En ook op de site van New Scientist kun je de leunstoelexperts aan het werk zien.

Losse flodders

Begrijp me niet verkeerd; interactie over zo’n bericht kan zeker interessant zijn. Zo zette een kunstenaar op Instagram vraagtekens bij het uitstrooien van basaltstof omdat het spul giftig is, zo wist hij uit eigen ervaring. Mailtje naar de onderzoekers gestuurd, die reageerden met: inderdaad, dat klopt, en daarom is het ook zeker niet hun favoriete verspreidingsmethode. Ze noemden hem vooral omdat zélfs zo’n dure en veel koolstofdioxide-uitstotende methode als een crop dusting plane nog de moeite waard kan zijn. Zelf geven de onderzoekers echter de voorkeur aan gerichtere verspreiding met drones. Ook denken ze aan het voorbehandelen van het basaltstof, bijvoorbeeld met een coating. Kijk, da’s echt een element dat in mijn oorspronkelijke stuk onbesproken bleef, en waar ik zelf ook meteen nieuwsgierig van werd. 

Maar met elk nieuwtje over het klimaat hoor je vooral wat mensen vanuit hun loopgraaf de dingen roepen die ze waarschijnlijk al járen roepen. Het weerwoord daarop is waarschijnlijk op tal van plekken te vinden – maar nee, daar gaan deze strijders niet naar op zoek. Ze hebben hun silver bullet in het klimaatdebat ooit gevonden en die blijven ze afschieten, te pas en vooral heel vaak te onpas. Boeien dat het een losse flodder is.

Stokpaardjes

Bekend verschijnsel, trouwens. Bij corona zie je het ook steeds, en toen ik ooit voor KIJK een genuanceerd bericht schreef over één studie naar hoe gezond vegetarisch eten is, kreeg ik zowel de vegetariërs als de vleeseters over me heen. Heel druk maak ik me er niet (meer) om, al blijft het jammer dat zoveel mensen nieuwsberichten niet lezen, maar alleen maar gebruiken als startschot voor hun stokpaardje.

 

3 reacties op “Helpt verpulverd basalt tegen klimaatverandering?”

Olivine is also a good one. Lucas Pollemans wrote a lot about that as well.
With the support of Olaf Schuiling.

Ach die hele wetenschapsjournalistiek is een bodemloos verdienmodel! Of zoiets ;-P
Mijn artikelen hebben (gelukkig?) zelden een reactiemogelijkheid, maar toen ik nog KIJK-antwoordtjes schreef raakte ik ook vaak gefrustreerd door de reacties op FaceBook. Het is al heel wat als mensen het artikel überhaupt lezen voordat ze reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *