Recensies

Vivianne Bendermacher in KIJK:

“Het is weer een werk dat je het liefst in één ruk uitleest, ware het niet dat je brein ervan gaat knetteren. (…) Keulen schrijft met de humor en schwung die je van hem gewend bent, en het lijkt wel alsof dit boek nog makkelijker uit zijn pen is gekomen dan zijn debuut. Een must voor iedereen die grip op de wereld van het kleinste wil krijgen.” 5 van de 5 sterren.

Mischa Brendel in Technisch Weekblad:

“Een boek over kwantummechanische deeltjes dat lekker doorleest, lijkt een contradictio in terminis, maar wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen is met zijn boek De deeltjessafari in deze missie geslaagd.”

Margriet van der Heijden in NRC:

“Keulen beschrijft de hypothetische deeltjes met vaart en flair. (…) Aan wie de geur en spanning van de deeltjesjacht wil opsnuiven, biedt Keulen een fijn en helder overzicht van de belangrijkste deeltjeskandidaten waarop fysici in het komende decennium hun pijlen zullen richten.” 4 van de 5 ballen.

Yannick Fritschy in New Scientist:

“Ondanks de moeilijkheidsgraad van het onderwerp is Keulen er wederom in geslaagd een vermakelijk en toegankelijk boek te schrijven. De cartoons en anekdotes die de uitleg omlijsten, helpen daarbij. De naam van de detector CLEO blijkt bijvoorbeeld een afkorting te zijn van Cleopatra, omdat een naburige detector CESR (Caesar) heet. Zulke feitjes zorgen ervoor dat het boek niet ontaardt in een college deeltjesfysica. Het feit dat Keulen deeltjes behandelt voordat hun bestaan bewezen is, maakt De deeltjessafari origineler dan zijn voorganger, die inspeelde op de higgshype. Het is daarom te hopen dat de auteur terugkomt van zijn besluit om geen derde deel te schrijven. De pure liefhebber kijkt immers handenwringend uit naar De deeltjesdiepzee, waarin we totaal onbekende levensvormen als het galileon en het inflaton zullen tegenkomen.”

Astronomie.nl:

“Jean-Paul Keulen weet op boeiende wijze enige lijn te brengen in deze toch wel moeilijke materie van de elementaire deeltjes. Het gaat je wel af en toe duizelen van al die deeltjes, maar met de nodige humor weet hij je prima door de deeltjesjungle te leiden. Zeer geschikt voor iedereen die het verhaal van het higgsdeeltje heeft gevolgd en in afwachting is van nieuwe ontdekkingen.”

George van Hal in de top 12 beste boeken van 2014 volgens New Scientist, met De deeltjessafari op de derde plek:

“De Nederlandse wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen neemt de lezer in dit heerlijk leesbare boek mee op safari langs nog niet ontdekte deeltjes. Keulen bewijst met de opvolger van zijn succesvolle De deeltjesdierentuin dat hij misschien wel de beste deeltjesauteur van Nederland is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.