Categorieën
Sterrenkunde

Nee, het heelal dijt niet uit in iets anders

Waar dijt het heelal in uit? Nergens in, probeer ik hier uit te leggen, in reactie op twee vragen van KIJK-lezers.

Categorieën
Overige wetenschap

‘Da Vinci-expo had wat harder zijn best mogen doen’

De Italiaanse kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci bedacht tijdens zijn leven nogal wat apparaten. De tentoonstelling Leonardo Da Vinci. Artist – inventor – genius laat een aantal van die bedenksels zien in drie dimensies. Gebouwd op basis van de schetsen van de meester zelf, met alleen maar materialen die in zijn tijd beschikbaar waren: hout, stof, touw en metaal. (…) Zonder meer cool dat de ontwerpen van het Italiaanse genie na eeuwen eindelijk daadwerkelijk zijn gebouwd. De tentoonstelling eromheen had echter net wat harder zijn best mogen doen om Da Vinci’s machines écht tot hun recht te laten komen.

Lees mijn volledige recensie van deze tentoonstelling nu op de KIJK-site.

Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

KIJK 3/2017: spanningen in de Pacific, déjà vu’s en meer

KIJK 3/2017Nu in de winkel: KIJK 3/2017! Met van mijn hand het artikel(tje) ‘Echo’s van de firewall’, over een nieuwe bijdrage aan het al decennia durende debat over de informatieparadox: wat gebeurt er nu met informatie die in een zwart gat verdwijnt? Drie natuurkundigen denken dat zwaartekrachtsgolven ons daar meer over kunnen vertellen. Sterker nog: dat ze dat al hébben gedaan.

Ook onder meer in dit nummer (maar niet van mij): een groot verhaal over de spanningen in de Pacific, een artikel over het verschijnsel déjà vu, waarom peilingen er zo vaak naast zitten, hoe veilig auto’s die met vijf sterren uit botsproeven komen nu echt zijn, CSI met behulp van bacteriën, en een artikel over het verschijnsel déjà vu.

Koop het nummer in de winkel of bestel het hier online.

Categorieën
Natuurkunde

Filmpje: Kip Thorne over LIGO

Afgelopen zaterdag was het een jaar geleden dat het Amerikaanse experiment LIGO bekendmaakte als eerste zwaartekrachtsgolven te hebben waargenomen. Aanleiding voor Caltech om een filmpje te maken met een van de initiatiefnemers, Kip Thorne, in de hoofdrol:

Categorieën
Overige wetenschap

‘Waterkracht kan voorzien in derde van energiebehoefte’

Momenteel verbruikt de wereld zo’n 164 petawattuur aan energie per jaar. Grofweg een derde daarvan, 52 petawattuur, zou met behulp van waterkracht op te wekken zijn, schrijven Olivier Hoes (TU Delft) en collega’s deze week in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. Dat is ruim veertien keer zoveel als de hoeveelheid energie die momenteel uit waterkracht wordt gehaald.

Lees het hele bericht op de site van De Ingenieur.

Categorieën
Overig

De verkiezingen door een ingenieursbril

Deze week verschenen: de eerste editie van De Ingenieur waar ik de volledige eindredactie van heb gedaan. (Oké, bijna dan; er lag nog één geredigeerd stuk op de plank, en technisch eindredacteur Martine heeft zoals altijd haar onmisbare steentje bijgedragen tijdens de afronding.)

De Ingenieur 2/2017Coveronderwerp zijn de aankomende Tweede Kamerverkiezingen door een ingenieursbril. Met onder meer een een groot artikelen waarin tien kopstukken uit het techniekwereldje hun kijk geven op het beleid inzake circulariteit en duurzaamheid, een interview met het onlangs vertrokken Kamerlid Anne-Wil Lucas, en een overzicht van de verkiesbare bèta’s.

Ook leuk: De Ingenieur verzorgde een Technische Stemwijzer, voor wie benieuwd is naar hoe de gevestigde partijen aankijken tegen onderwerpen waarin technologie een grote rol speelt, zoals energie, mobiliteit en de informatiemaatschappij. Ik kwam uit op D66, Partij voor de Dieren en – enigszins tot mijn verrassing – de SP. Vul hem zelf ook in!

Categorieën
Overig

Boekrecensie: Einsteins grootste fout

Einsteins grootste foutOnlangs verschenen: het boek Einsteins grootste fout, door David Bodanis. Nette biografie, met als rode draad hoe de natuurkundige richting het eind van zijn leven zo op een wetenschappelijk zijspoor kon belanden.

Lees mijn volledige recensie op de KIJK-site. En volg me op Goodreads om op de hoogte te blijven van al mijn leeswerk.

 

Categorieën
Sterrenkunde

Overleef je een reis naar een zwart gat?

“Stel dat we naar een zwart gat zouden kunnen reizen”, mailt Rob Roede. “Zou je dan zo dichtbij kunnen komen als je op de bekende illustraties ziet? Of is de zwaartekracht dan al te groot en overleef je dat niet?”

Door mij beantwoorde lezersvraag op de KIJK-site.

Categorieën
Sterrenkunde

Westerbork-telescoop verruimt zijn blik

De inmiddels bijna vijftig jaar oude Westerbork Synthese Radiotelescoop heeft een flinke upgrade gekregen. Het gezamenlijke blikveld van de veertien uit de kluiten gewassen schotelantennes is veertig keer zo groot gemaakt.

Lees het hele bericht op de site van De Ingenieur.