Categorieën
Overige wetenschap

KIJK 10/2016: klimaatverandering, aidsontkenners en meer

Nu te koop (oké, alweer een weekje): KIJK 10/2016, met als coveronderwerp de klimaatverandering. Tien jaar na Al Gore’s documentaire An Inconvenient Truth maakt aardwetenschapper en wetenschapsjournalist Marlies ter Voorde de balans op: in hoeverre had de voormalige presidentskandidaat gelijk? Het leverde een interessant, genuanceerd artikel op, waar ik dit editorial bij schreef.

KIJK 10/2016

Verder onder meer in dit nummer: een interview met de Amerikaanse internetcartoonist en schrijver Randall ‘xkcd’ Monroe (lees hier een fragment), een aflevering in de serie Complot! over aidsontkenners, en achtergrondartikelen over de macht van de Amerikaanse president, herbruikbare raketten en het nieuwe draadloze netwerk LoRa. Zelf schreef ik het beeldverhaal met schitterende sterrenkundeplaten uit de Insight Astronomy Photographer of the Year-wedstrijd en een Far Out over magnetische monopolen.

Nummer ligt in de winkel voor 5,95 euro en is ook online te bestellen, zonder verzendkosten. Gaat kopen!

Categorieën
Sterrenkunde

Einde van Rosetta online te volgen

Het einde is nabij voor Rosetta. Vrijdagmiddag 30 september zal de Europese sonde, die al meer dan twee jaar lang komeet 67P van dichtbij onderzoekt, neerdalen op het oppervlak van de inmiddels beroemde ‘vuile sneeuwbal’.

Lees het hele bericht op de KIJK-site.

Afdaling Rosetta

Categorieën
Overige wetenschap

Wat is het beste Nederlandse tech-idee van 2016?

Dit jaar proberen we iets nieuws met KIJK: we gaan bepalen wat de beste, recente technologische innovatie van Nederlandse bodem is. Dat doen we met een combinatie van een publieksstemronde en een jury – want je wil ook weer niet dat de club die het meeste stemvee kan mobiliseren automatisch wint.

De uitslag van de wedstrijd wordt bekendgemaakt op een speciale editie van KIJK Live!, op woensdag 16 november 2016 in Utrecht. Daarnaast uitvoerige aandacht voor de hoogst scorende ideeën in KIJK 12/2016, die op donderdag 17 november verschijnt.

Stemmen op wat volgens jou het beste tech-idee van 2016 is, kan hier op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde

Canadezen maken kleinste vlag ooit

Het is een nogal bescheiden nationalistisch statement: onderzoekers van de Canadese Universiteit van Waterloo hebben de kleinste versie van hun vlag tot nu toe weten te fabriceren. Het vlaggetje is 1,178 duizendste millimeter breed en 0,592 duizendste millimeter hoog. Oftewel: ongeveer zo groot als een bacterie.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Canadese nanovlag

Categorieën
Sterrenkunde

China lanceert ruimtestation Tiangong-2

China heeft grootse plannen in de ruimte. Afgelopen week zette het land weer een stap in de goede richting, met de lancering van het ruimtestation Tiangong-2 (“Hemels Paleis 2”). Dat moet op een hoogte van iets minder dan 400 kilometer rond de aarde gaan cirkelen en biedt plek aan allerlei wetenschappelijke experimenten.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Sterrenkunde

Kan een zwart gat een oerknal veroorzaken?

KIJK-lezer Andries vraagt zich af of de energie die in een zwart gat verdwijnt ook weer ergens tevoorschijn komt. “En kan het niet zo zijn dat al die energie opeens verschijnt in een enorme explosie, en dat dit is gebeurd tijdens de oerknal?”

Lees mijn antwoord op deze vraag – eerder verschenen in KIJK – nu op de KIJK-site.

Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

NASA wil (weer) grotere rol binnen eLISA

Je kon erop wachten. Nu én begin dit jaar de eerste detectie van zwaartekrachtsgolven bekend werd gemaakt, én de LISA Pathfinder-missie een daverend succes werd, maakt de NASA zich op om een flink grotere rol te gaan spelen in de Europese ruimtemissie eLISA, die ergens na 2030 naar zwaartekrachtsgolven moet gaan zoeken.

Lees het hele bericht op de KIJK-site.

Categorieën
Sterrenkunde

Buitenaards bouwwerk of stofschijf?

Hij houdt de sterrenkundige wereld al bijna een jaar bezig: Tabby’s Star. Deze ster wordt namelijk op een onregelmatige manier steeds een flink stuk minder helder. En het blijkt zó lastig om daar een natuurlijke verklaring voor te bedenken, dat sommige wetenschappers al speculeren over een enorm bouwwerk van aliens. Nu is er echter een andere ster gevonden die overeenkomsten vertoont met Tabby’s Star – en misschien wijst die wel de weg naar een wat minder exotische uitleg.

Lees het hele bericht op de KIJK-site.

Categorieën
Sterrenkunde

Het SETI-signaal dat gelijk weer van de kaart verdween

Deze nog vergeten te posten: mijn nieuwsberichtje over het mogelijke signaal van buitenaardse intelligentie dat een Russische radiotelescoop zou hebben opgevangen… en de daar snel op volgende melding van de Russische Academie der Wetenschappen dat het vals alarm was. Tja, als zelfs fanatieke SETI-kopstukken als Seth Shostak en Doug Vakoch er meteen al hun handen van af trekken, weet je eigenlijk al hoe laat het is. Maar toch: jammer.