Categorieën
Overig

Wat was het beste coververhaal van 2012?

En het beste KIJK-coverartikel van 2012 is… *tromgeroffel* ‘Over gewicht’, over, nu ja, overgewicht dus, door Anne Loyen!

En het beste KIJK-coverartikel van 2012 is…

*tromgeroffel*

‘Over gewicht’, over, nu ja, overgewicht dus, door Anne Loyen! Gefeliciteerd! Verder scoorden hoog in onze sitepoll ‘Hoe quantum ben jij’ van Barry van der Meer, ‘Waarom is seks lekker?’ van Asha ten Broeke en mijn eigen ‘Dossier kernfusie’. Lees mijn berichtje op de KIJK-site voor meer over deze uitslag.

Wat kunnen we hieruit concluderen? Niet zo gek veel, aangezien het aantal stemmen bleef steken op een kleine honderd. Maar laten we de resultaten ook niet gelijk onder het tapijt vegen. Als we een professioneel onderzoeksbureau inhuren om te kijken hoe goed een bepaalde KIJK-editie de lezers is bevallen, worden vergelijkbare aantallen proefpersonen geënqueteerd – dus ach, de scores een beetje serieus nemen mag best.

Wel lijkt er een voorspelbare vertekening in de resultaten te zitten: artikelen die in het begin van het jaar gepubliceerd werden, deden het in het algemeen slechter dan die aan het eind van het jaar; de volgorde is 13, 10, 11 & 4, 8, 12 & 9, 7 & 2, 5 & 3, 6, 1. Verhalen die verser in het geheugen liggen, lijken dus in het voordeel, met het kernfusieartikel (ha!) als uitzondering.

Kijken we naar de top-drie, dan springt er qua onderwerp niet echt één pijler uit. Harde bètawetenschap (quantummechanica, kernfusie) staat gebroederlijk naast het softere spul (overgewicht, seks). Hetzelfde geldt voor de middenmoot. Goed te weten dat het allebei ‘mag’ van onze lezer.

Een vergelijking tussen poll en verkoopcijfers levert helaas niet echt een duidelijk verband op. Edities met coververhalen die het in de poll goed deden, verkochten gemiddeld of zelfs benedengemiddeld in het schap. Uitzondering daarop was het seksnummer, dat zowel een hooggewaardeerd coverartikel had als een goede losse verkoop – maar die editie had ook weer meer marketingaandacht. Zelfs het cliché ‘sex sells’ kunnen we dus niet zonder voorbehoud uit de kast halen.

Kortom, lastig om hier echt lessen uit te trekken. Varen we toch maar weer door op ervaring, onderbuik en fingerspitzengefühl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *