Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Spiegelmaterie kan neutronenster in zwart gat veranderen

Als neutronen in de loop der tijd veranderen in spiegelneutronen, kan dat de levensduur van zware neutronensterren flink bekorten.

Al sinds de jaren vijftig speculeren natuurkundigen over het bestaan van spiegeldeeltjes. Van zulke deeltjes zouden we hier op aarde nauwelijks iets van merken, maar in neutronensterren is het mogelijk een heel ander verhaal. Het binnenste van deze compacte overblijfselen van zware sterren kan namelijk langzaam veranderen in zogenoemde spiegelmaterie, schrijven theoretisch natuurkundige Zurab Berezhiani van de Italiaanse Universiteit van L’Aquila en collega’s in een onlangs online geplaatst artikel. En met name voor de zwaargewichten onder de neutronensterren is dat geen goed nieuws.

Lees het hele stuk op de site van New Scientist.

Meer weten over spiegelmaterie en de uiteenlopende verschijnselen die deze deeltjes zouden kunnen verklaren? Zie hoofdstuk zeven van mijn boek De deeltjessafari.

Nóg meer weten? Lees dan Shadowlands, een prima populairwetenschappelijk boek van de in het bericht hierboven geciteerde natuurkundige Robert Foot dat puur en alleen over spiegelmaterie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *