Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Röntgenstraling van neutronensterren bewijs voor axionen?

85 procent van de massa in ons heelal lijkt te bestaan uit donkere materie: deeltjes die we niet kunnen zien, maar die met hun zwaartekracht wel hun omgeving beïnvloeden. Eén hypothetisch deeltje waar deze donkere uit zou kunnen bestaan, is het axion. Een team van vier Amerikaanse natuurkundigen stelt nu dat deze deeltjes weleens de oorzaak zouden kunnen zijn van een overschot aan röntgenstraling afkomstig van neutronensterren. Anderen zijn niet overtuigd.

Lees het hele bericht op de site van New Scientist

TL;DR: het is maar de vraag over het overschot aan röntgenstraling echt bestaat en zo ja, of axionen dan de beste verklaring daarvoor vormen.

En de axionen waar het deeltjesexperiment XENON1T heel, heel misschien tekenen van heeft gezien? Die wegen veel en veel meer, dus dat zijn dan niet dezelfde axionen als waar het hier over gaat.

Bovendien zag ik net nadat ik het artikeltje hierboven had afgerond nog een nieuwer artikel in Physics Review Letters over onderzoek waarbij geen (mogelijk tot axionen te herleiden) overschot aan röntgenstraling was gezien bij de ster Betelgeuze. Misschien dat ik daar komende week nog wat over schrijf.

Tja, zou graag iets schrijven als ‘het net rond de axionen is zich aan het sluiten’, maar nee, niet echt dus. Toch meer weten over deze op zich razend interessante hypothetische deeltjes? Haal mijn boek De deeltjessafari in huis! </reclame>

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *