Categorieën
Overige wetenschap Sterrenkunde

Loopt de computerchip tegen zijn grenzen aan?

Hoe lang is de Wet van Moore nog houdbaar? Die vraag staat centraal in het acht pagina’s tellende coververhaal dat ik schreef voor KIJK.

Hoe lang is de Wet van Moore nog houdbaar, de vuistregel die stelt dat elke twee jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt? Oftewel: hoe lang kunnen we onze computers nog krachtiger maken? Die vraag staat centraal in het acht pagina’s tellende coververhaal dat ik schreef voor het deze week verschenen nummer van KIJK.

KIJK 8/2019Grappige is dat dit zo’n verhaal is dat een heel andere conclusie kreeg dan ik op voorhand verwachtte. Wat ik dacht: elektronica loopt binnen afzienbare tijd tegen grenzen aan, maar gelukkig hebben we alternatieven als fotonica en spintronica om ons verder te helpen. Waar ik op uitkwam… Nu ja, lees het zelf in de nieuwe KIJK.

Verder schreef ik een nieuwe aflevering in de serie ‘Far Out’, over een wel heel bijzondere aandrijving voor ruimteschepen: eentje die gebruikmaakt van twee om elkaar cirkelende zwarte gaten.

Tot slot beantwoord ik in de rubriek ‘KIJK Antwoordt’ de vraag hoe zwaar een ster kan worden. Ook trouwens eentje in de categorie ‘pakte anders uit dan ik dacht’. Ik had de eddingtonlimiet in mijn hoofd als verklaring, maar checkte dat bij een sterrenkundige – toevallig de ontdekker van de zwaarst bekende ster! – en die vertelde me dat het in werkelijkheid toch wat ingewikkelder ligt…

Het augustusnummer van KIJK ligt in de winkel voor 6,25 euro en is hier online te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *