Categorieën
Natuurkunde Overige wetenschap Sterrenkunde

KIJK 4/2018: robotrechten, donkere materie en NASA-plannen

En weer ligt er een nieuwe KIJK in de winkel, deze keer met wat meer door mij volgeschreven pagina’s.

En weer ligt er een nieuwe KIJK in de winkel, deze keer met wat meer door mij volgeschreven pagina’s. 

Mijn grootste bijdrage – in aantal woorden, althans – is het artikel ‘De robotemancipatie’, over de vraag of we in de toekomst rechten moeten toekennen aan robots of andere vormen van kunstmatige intelligentie. Hoofdredacteur a.i. André Kesseler wijdde er zijn editorial aan.

KIJK-4-2018Ook in dit nummer: de acht pagina’s tellende beeldreportage ‘Astronautloze avonturen’, met spectaculaire artist’s impressions van missies die bij de NASA op de tekentafel liggen (of lagen, in sommige gevallen). In de rubriek ‘Far out’ bespreek ik het idee dat doodgewone neutronen mischien wel het donkere-materie-probleem kunnen oplossen. (Al vind ik de covertekst ‘doorbraak komt steeds dichterbij’ veel te ver gaan. Als dit idee niets oplevert – en dat is een meer dan reële mogelijkheid – zijn we nog net zo ver als eerst.) Oh ja, en in de rubriek ‘KIJK Antwoordt’ tackel ik de lezersvraag: ‘Hoe weeg je een planeet?’

Verder in deze editie: een artikel over edge computing dat ik met veel interesse ga lezen (ik kende het hele concept niet) en Ronald Veldhuizen die de homeopathie maar weer eens aanpakt. En nog allemaal andere dingen. Kortom: kopen dat blad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *