Categorieën
Sterrenkunde

Buitenaards leven zeldzaam door fosforgebrek? Nou…

Buitenaards leven is zeldzaam, stellen wetenschappers op basis van waarnemingen aan de Krabnevel. Maar dat is nogal kort door de bocht.

Buitenaards leven is zeldzaam, stellen wetenschappers van Cardiff University. Hoe ze dat weten? Nou, ze hebben delen van de Krabnevel bestudeerd en die bevatten minder fosfor dan je zou verwachten. En aangezien dit soort nevels de overblijfselen zijn van supernova’s die verantwoordelijk zijn voor de productie van fosfor en fosfor een essentieel onderdeel vormt van leven, is dat slecht nieuws voor de kansen van aliens.

Nu klopt het op zich dat fosfor een cruciaal onderdeel is van leven zoals wij dat kennen. Het zit onder meer in ons DNA, en hoewel het er even op leek dat er ook bacteriën bestaan die in plaats van fosfor arsenicum gebruiken, is dat onderzoek later stevig onderuitgehaald.

Maar om uit één studie aan delen van één nevel conclusies te verbinden over de kansen van leven in de hele Melkweg of zelfs het hele heelal… Ik vind het op zijn zachtst gezegd nogal kort door de bocht. (Zie ook mijn geciteerde uitspraken aan het einde van het bericht op de KIJK-site.) Eerst maar eens uitzoeken of dit fosforgebrek voor de héle Krabnevel geldt, dan bekijken in hoeverre het van toepassing is op andere supernova-overblijfselen, en dán praten we verder.

En dat weten die Cardiffse astronomen ook best. Ik gok daarom dat we hier te maken hebben met een persvoorlichter die een manier zag om een voor het grote publiek niet zo heel interessant resultaat mediagenieker te maken door er aliens bij te halen. Missie geslaagd, dus. Maar ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *