Hoe stroomt de Irrawaddy, de grootste rivier van Myanmar, precies? Dat gaan onderzoekers en studenten van de TU Delft komende tijd vaststellen met zelfgemaakte GPS-trackers en ballonnen met fietslampjes.
Maand: januari 2017
Amerikaanse onderzoekers hebben zestien onderwaterrobots ter grootte van een grapefruit het gedrag van plankton laten nadoen. Ondertussen dromen ze van zwermen van honderden of zelfs duizenden van zulke robots.
Nadat begin vorig jaar de eerste directe waarneming van zwaartekrachts- of gravitatiegolven bekend was gemaakt, nam het onderzoeksveld een grote vlucht. Ook China stort zich op het fenomeen dat Einstein in 1916 voorspelde, onder meer met een serie telescopen in Tibet die de codenamen Ngari No. 1 en Ngari No. 2 hebben gekregen.
NASA plant bezoek aan bijzondere asteroïden
NASA gaat met de sondes Psyche en Lucy een aantal bijzondere asteroïden bezoeken. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie onlangs bekend. Het reisdoel van Psyche is de gelijknamige asteroïde Psyche. Wat deze miniwereld zo interessant maakt, is dat hij vrijwel volledig uit ijzer en nikkel bestaat. Sterrenkundigen vermoeden daarom dat het hier de kern van een groter astronomisch object betreft, dat ooit bij een botsing uiteen is geslagen. Door deze metalen bal met een middellijn van ruim 200 kilometer te bestuderen, hopen wetenschappers onder andere meer te leren over het binnenste van de aarde.
Het eerste nummer waar ik niet meer op de redactie aan meegewerkt heb (nu ja, een weekje dan) en dus het eerste nummer sinds jaren dat ik niet pagina voor pagina heb zien groeien, maar pas onder ogen kreeg toen het helemaal af was. Vreemde ervaring.
Maar: het is absoluut een mooie editie geworden, met van mij de Far Out-aflevering over het einde van het heelal, recensies van twee tentoonstellingen en een boek, en een stukje in de vragenrubriek KIJK antwoordt (‘Waar dijt het heelal in uit?’).
Verder onder meer artikelen over de gezondheidsrisico’s van het moderne kantoor en (de reacties op) de zwaartekrachtstheorie van Erik Verlinde, een interview met seksuoloog Wim Slabbinck over mannen en seks, en een goed getimede Complot!-aflevering over Donald Trump. Gaat kopen!
Wat gebeurt er met je als je in een zwart gat valt? Die vraag speelt al jaren de hoofdrol in een van de grootste debatten binnen de wetenschap. Het antwoord bepaalt namelijk welke steunpilaar van onze huidige natuurkunde ongeschonden overeind blijft: Einsteins algemene relativiteitstheorie of de quantummechanica. Amerikaanse en Iraanse wetenschappers denken nu een tipje van de sluier op te kunnen lichten – met dank aan de zwaartekrachtsgolven die samensmeltende zwarte gaten het heelal in sturen. Anderen zetten echter grote vraagtekens bij hun werk.
Nieuwe Far Out-aflevering voor KIJK, nu al te lezen op de site.
Schaken kan hij al. Nu moet de computer StarCraft onder de knie zien te krijgen. Want die onvoorspelbare game is een prachtig oefenterrein voor de echte wereld.
Vandaag in de Volkskrant-bijlage Sir Edmund: mijn artikel over waarom en hoe kunstmatige intelligentie de game StarCraft onder de knie moet krijgen.