Heel wat van ons dataverkeer vindt tegenwoordig plaats via licht, dat door optische vezels gaat. Nadeel daarvan is dat dit licht af en toe eventjes omgezet moet worden in elektriciteit; een stap die veel energie en tijd kost. Bovendien is het onderdeel dat licht in elektriciteit omzet en omgekeerd, de optische schakelaar, enkele centimeters groot. Een team van voornamelijk Zwitserse wetenschappers onder leiding van Jürg Leuthold denkt nu de oplossing te hebben gevonden: een veel kleinere, snellere én zuinigere schakelaar.
Maand: juli 2015
Superaarde in bewoonbare zone ontdekt
We ontdekken niet alleen steeds meer planeten buiten ons zonnestelsel, maar in die verzameling zijn ook steeds meer exemplaren te vinden die aardig in de buurt komen van onze eigen wereld. Vandaag maakte de NASA een heel belangrijke nieuwe speler bekend in het klassement van de meest aarde-achtige planeten tot nu toe: Kepler-452b.
Afgelopen dagen kwam de wereld erachter dat de Japans-Amerikaanse Nobelprijswinnaar natuurkunde Yoichiro Nambu begin deze maand op 94-jarige leeftijd is overleden. Aangezien het hier een grootheid uit de deeltjesfysica betreft, een mooi moment om er even bij stil te staan wat Nambu precies aan de wetenschap heeft bijgedragen.
KIJK 8/2015 verschenen!
Vanaf vandaag in de winkel: de extra dikke KIJK 8/2015!
Met daarin een special 28 pagina’s over snelheid: de Bloodhound Supersonic Car die duizend mijl per uur moet gaan halen, de voortgang van Elon Musks gewaagde Hyperloop-plan, burgerluchtvaart sneller dan het geluid, de snelste manieren om naar en door de ruimte te reizen, en, van mijn hand: de plannen voor een nóg snellere deeltjesversneller dan de LHC. (Hé, elk excuus om over deeltjesfysica te schrijven grijp ik aan; dat moge inmiddels wel duidelijk zijn.)
NASA-sonde New Horizons passeert Pluto
In februari 2007 werd hij gelanceerd, vandaag bereikte hij eindelijk zijn belangrijkste reisdoel: de NASA-sonde New Horizons. Rond 13.50 uur gistermiddag passeerde het ruimtescheepje, terwijl het aanwezige publiek ‘U. S. A.!’ scandeerde en met Amerikaanse vlaggetjes zwaaide, de voormalige planeet op een afstand van 12.500 kilometer.
Pluto inderdaad groter dan Eris
Je zou het niet verwachten van een object in ons eigen zonnestelsel dat 75 jaar lang tot de planeten werd gerekend, maar: tot afgelopen maandag wisten we niet hoe groot Pluto precies is. Een tijdlang leek het er zelfs op dat het in januari 2005 ontdekte object Eris nog een stukje groter is. Maar nu we Pluto van dichtbij kunnen zien, wint die toch – zij het met een astronomische neuslengte.
Een LHC van 100 kilometer!?
Vanaf komende donderdag in de winkel: de nieuwe, extra dikke KIJK! (116 pagina’s maar liefst… Zware bevalling, hoor!)
Met in dit nummer weer eens een heus artikel van mijn hand. Gaat over de beoogde opvolger van de Large Hadron Collider: een 100 kilometer lange, cirkelvormige deeltjesversneller die een botsingsenergie moet halen van 100 TeV. (Ter vergelijking: de LHC komt sinds kort tot 13 TeV.)
Lees vast een kort voorproefje op de KIJK-site. En koop straks dat superdikke nummer. Echt. Beste deal van het jaar, en prima vakantieleesvoer.
Terwijl New Horizons hard op weg is naar Pluto, komt niet alleen de dwergplaneet zelf veel scherper in beeld, maar ook diens grootste maan Charon. En die lijkt onder andere te zijn voorzien van een kloof die langer én kilometers dieper is dan de Grand Canyon op aarde, melden bij de missie betrokken wetenschappers. Het is daarmee het eerste bewijs van geologische verstoringen aan het oppervlak van Charon.
Voor het Amerikaanse leger vormden de jaren 2004-2009 de langste aaneengesloten periode waarin het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen hoger lag dan in de andere takken van de krijgsmacht. Niet zo gek ook; in die periode vonden de oorlogen in Afghanistan en Irak plaats. Maar wie maakt aan het front de grootste kans om dan een eind aan zijn of haar leven te willen maken? Dat heeft een team van Amerikaanse onderzoekers onder leiding van Robert Ursano (Uniformed Services University of the Health Sciences te Bethesda) uitgezocht.