Categorieën
Overig

‘We willen de klimaatverandering niet bagatelliseren met Daybreak’

Voor De Ingenieur en New Scientist sprak ik met Matt Leacock, ontwerper van bordspel-hit Pandemic en het aankomende klimaatspel Daybreak.

Zijn bordspellen puur escapisme? Als je een blik op de rekken van een spellenwinkel werpt, zou je denken van wel. Veel sciencefiction, veel fantasy – en als een spel eens in de echte wereld speelt, dan vaak honderden, zo niet duizenden jaren geleden.

Samen tegen de pandemie

Nu zijn sciencefiction- of fantasyboeken wat mij betreft vaak helemaal geen escapisme. De betere titels in het genre (en daar moet je naar kijken) zeggen wel degelijk iets over onze wereld – alleen op een andere manier dan reguliere literatuur. Maar of dat ook voor bord- en kaartspellen met vergelijkbare thema’s geldt? Voor mijn gevoel niet.

Een uitzondering zou je Pandemic (2008) kunnen noemen, bedacht door de Amerikaan Matt Leacock. Hierin strijd je samen tegen een pandemie – door patiënten te behandelen, vaccins te ontwikkelen en nieuwe uitbraken te voorkomen.

Echte-wereld-onderwerp

Niet dat we de corona-pandemie aan de beste Pandemic-spelers hadden moeten overlaten natuurlijk. Wel heeft het spel niet alleen een duidelijk ‘echte-wereld-onderwerp’, het laat ook zien dat je alle koppen bij elkaar moet steken om zo’n bedreiging het hoofd te kunnen bieden. En, zo bedachten Leacock en collega-spelontwerper Matteo Menapace tijdens de coronacrisis onafhankelijk van elkaar: datzelfde geldt voor de klimaatverandering.

Samen besloten ze daarom ook die laatste uitdaging voor de mensheid te tackelen. En dat leverde Daybreak op, een nieuw coöperatief bordspel. Afgelopen zomer sprak ik daar met Leacock over, via videoverbinding.

‘De klimaatverandering is een enorm systemisch probleem dat niemand alleen kan aanpakken’, zei Leacock. ‘Dus wilden we laten zien dat gedistribueerd denken en samenwerken echt noodzakelijk zijn. We hebben er nog over nagedacht om spelers een rol te geven waarbij ze de rest tegenwerkten, maar dat bleek de speelervaring te ondermijnen. In plaats daarvan kozen we voor een optimistische insteek; we vonden het erg belangrijk te laten zien dat dit een probleem is dat kan worden opgelost. Tegelijk wilden we de klimaatverandering niet bagatelliseren. Zelfs als je samenwerkt, is het heel moeilijk er iets tegen te doen.’

Lees het hele interview op de site van technologietijdschrift De Ingenieur, of een kortere versie bij de Nederlandstalige editie van New Scientist.

Productieproblemen

Het lijkt er trouwens wel op dat het spel – dat al eerder kampte met wat productieproblemen – pas in november gedistribueerd wordt. Beetje jammer; het idee was natuurlijk wel om de beide interviews te laten verschijnen rond het moment dat het spel in de winkel lag. Maar goed, niets aan te doen.

Daybreak bordspel doos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *