Voor KIJK, Quest Historie en Dirty Science schreef ik over octopussen, misverstanden rond overbekende gerechten en een bijzonder flatgebouw.
Harde science?
Om met Dirty Science te beginnen: dat tijdschrift zag ik een tijdje geleden ineens in de winkel staan. Als ik nog KIJK-redacteur was geweest, had ik ongetwijfeld inwendig gegromd (weer een concurrent erbij!), maar als freelancer denk ik vooral: potentiële nieuwe opdrachtgever! Dus er een mailtje aan gewaagd met als boodschap dat ik wel in wat harde science kon voorzien, want daar ontbrak het naar mijn idee nog wel een beetje aan. Zwarte gaten, parallelle universums, het higgsdeeltje…
Lang verhaal kort: het werden uiteindelijk twee stukken over architectuur. Een artikel over het grotendeels houten flatgebouw HAUT en een interview met architect Leon Zondervan, die woningen ontwerpt volgens het credo ‘klein en flexibel’. Nummer is nu te koop voor 7,95 euro. Flink bedrag, weet ik, maar het ding is wel een whopping 172 pagina’s dik.
Oostenrijkse croissants
Verder deze maand mijn debuut in Quest Historie: een verhaal over gerechten waarvan we allemaal ten onrechte denken te weten waar ze vandaan komen. De croissant? Niet Frans maar Oostenrijks. De schnitzel? Niet Oostenrijks maar (waarschijnlijk) Italiaans. Enzovoort. Een ideetje waar ik al een tijdje mee rondliep en waarvoor Quest Historie het ideale blad leek. Bleek overigens wel een lastiger onderwerp dan gedacht; er zijn nogal wat verhalen over eten die met heel veel stelligheid gebracht worden en vervolgens ook alleen maar een broodje aap (no pun intended) blijken te zijn…
Hoe dan ook, het blad ligt in de winkel en in de online shop van Quest voor 6,95 euro. En wie nog een leuk gerecht-met-herkomst-misverstand weet dat niet in het artikel zit: laat maar horen! Vind het een voldoende grappig onderwerp om er ooit meer mee te doen.
Octopuseitjes
Tot slot is er weer een nieuwe KIJK verschenen. Geen groot verhaal van mij deze keer, wel een aflevering in de rubriek Far Out over de vraag of de octopus in eitjesvorm uit het heelal is komen neerdalen (spoiler: nee) en het antwoord op de vraag ‘Wat zijn de langst mogelijke rechte routes over water of land?’. Editie is aan te schaffen voor 5,99 euro; dat kan ook online, zonder verzendkosten.