Categorieën
Overig

Is de octopus een alien?

Octopussen zijn zulke vreemde dieren dat het sommige wetenschappers niet zou verbazen als ze uit de ruimte komen.

Wie weleens een octopus heeft gezien, al is het maar op ijs bij de visboer, weet: dit is een heel vreemd beest. Dat grote, zakachtige lijf, die papegaaiachtige snavel, die acht armen vol zuignappen… En dan kunnen ze ook nog allemaal gekke dingen, zoals inkt spuiten en van kleur veranderen.

Niet zo gek dus dat biologen het dier af en toe bewonderend omschrijven als een ‘alien op aarde’. Dat bedoelen ze dan alleen niet letterlijk. De octopus is immers net zozeer het product van aardse evolutie als elke andere soort die hier rondloopt, -vliegt, -kruipt of -zwemt.

Of… toch niet? Onlangs betoogde een groep wetenschappers dat octopussen letterlijk buitenaardse wezens zijn. Volgens hen is het aannemelijk dat er ooit octopuseitjes uit de ruimte op aarde zijn beland. Dat zou al die gekke eigenschappen van het dier verklaren.

Lees de nieuwste aflevering van mijn rubriek Far Out op de KIJK-site.

2 reacties op “Is de octopus een alien?”

Het gaat om de vraag waar het aardse leven is ontstaan; waar de overgang heeft plaatsgevonden van levenloze moleculen naar iets wat je als leven (en onze verre voorouder) zou kunnen zien. Volgens de meeste wetenschappers heeft die overgang, in elk geval waar het het aardse leven betreft, hier op aarde plaatsgevonden. Aanhangers van de panspermie-gedachte zien dat anders. Natuurlijk kun je los daarvan betogen dat de afzonderlijke scheikundige elementen waar leven uit bestaat uiteindelijk uit de ruimte komen, maar die zijn op geen enkele manier als levend te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *