Categorieën
Overige wetenschap

Val je af door stevig te ontbijten?

Verbrand je meer calorieën als je ’s ochtends veel en ’s avonds minder eet? Nee, blijkt uit Schots onderzoek. Toch kan een groot ontbijt zo zijn voordelen hebben.

Een calorie is een calorie, zou je zeggen. Of je hem nu ’s ochtends of ’s avonds binnenkrijgt, hij vertegenwoordigt dezelfde hoeveelheid energie. Of ligt het toch niet zo simpel? Er zijn ook allerlei aanwijzingen dat het tijdstip waarop je je grootste maaltijd van de dag eet wel degelijk uitmaakt. Bijvoorbeeld als je probeert af te vallen.

Een nieuw onderzoek, geleid door Alexandra Johnstone, hoogleraar menselijke eetlustcontrole aan de Universiteit van Aberdeen, concludeert nu: nee, als je stevig ontbijt, verbrand je niet meer calorieën dan wanneer je stevig dineert. Tegelijkertijd kan het nog steeds handig zijn om je calorieën vooral ’s ochtends binnen te krijgen. Hoe zit dat?

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Twijfel nog of ik een keer een wat groter verhaal over periodiek vasten en dergelijke zal schrijven. Phil Spector schrijft in zijn recente boek De dieetmythe, dat ik recenseerde voor New Scientist, dat er wel degelijk wat in kan zitten, maar er zal vast ook een boel scepsis zijn. En dan heb je ook nog van die wetenschappers die in de wetenschappelijke literatuur objectief vaststellen dat periodiek vasten een heel goed idee is als je zo lang mogelijk wilt leven, en die on the side peperdure vast-pakketten blijken te verkopen.

Nu ja, er lijkt dus in elk geval genoeg over te vertellen, voor een kritisch journalist. Moet alleen even moed verzamelen voordat ik mijn voet in dit potentiële wespennest zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *