Categorieën
Overige wetenschap

Longo’s langlevendieet en het dilemma van een tegenvallende studie

Het klinkt als hét dieet dat alle andere overbodig maakt: het longevity diet van Valter Longo en Rozalyn Anderson, letterlijk vertaald het langlevendieet. Na honderden wetenschappelijke artikelen te hebben doorgespit, komen deze twee onderzoekers in het tijdschrift Cell met een aantal concrete tips.

Lees het hele bericht bij Scientias.

Beetje rare studie, achteraf. Eerst dacht ik: ah, een review. Oftewel: niet één paper met een mediageniek resultaat dat over twee jaar onzin blijkt, maar een gedegen analyse van een hele berg onderzoeken, om de huidige stand van zaken te bepalen. Maar uiteindelijk lijkt het er toch vooral op dat de eerste auteur bevestiging heeft weten te vinden voor precies dat eet- en vastpatroon dat hij al jaren aan de man (m/v) probeert te brengen. En dan niet alleen als onderzoeker, maar ook als ondernemer.

Vaak denk ik bij zo’n studie dan: eigenlijk zou het beter zijn om er maar helemaal niet over te schrijven. En in de ideale wereld zou ik dat ook geregeld doen. Maar ja, in de echte wereld kan ik het me, zeker als freelancer, niet veroorloven om steeds maar weer na uren werk te zeggen: ‘Mmm, toch maar niet.’

Wat ik dan wél doe, is een vrij kritisch bericht schrijven, waar veel van mijn collega’s gewoon het persbericht napapegaaien. Wat dat betreft zou je ook kunnen zeggen: schrijf dat stukje toch maar wel, als zo’n studie bij nader inzien tegenvalt. Want als alle journalisten die er wat beter naar gekeken hebben hun draft in de prullenbak gooien, staan er alléén maar oppervlakkige juichstukjes online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *