Categorieën
Overig

Teaser artikel Grote Sprong Voorwaarts nu online

Nu te lezen op KIJK.nl: een voorproefje van mijn artikel ‘Dodelijke dadendrang’ over Mao Zedongs Grote Sprong Voorwaarts, te verschijnen in KIJK 8/2012.

De Grote Sprong Voorwaarts heette het optimistisch: het plan waarmee de Chinese leider Mao Zedong de landbouw en industrie van zijn land eind jaren vijftig een enorme vlucht hoopte te laten nemen. In plaats daarvan werd het in allerlei opzichten een drama. Inmiddels is het een halve eeuw geleden dat de Grote Sprong werd beëindigd. Een goed moment om terug te blikken op deze waanzinnige periode, waarin onder meer de mussen het moesten ontgelden en gebruiksvoorwerpen werden omgesmeed tot waardeloos staal. Waarom ging een bevolking van honderden miljoenen mensen hierin mee?

Nu te lezen op de KIJK-site: een voorproefje van mijn geschiedenisartikel ‘Dodelijke dadendrang’ over Mao Zedongs Grote Sprong Voorwaarts, te verschijnen in KIJK 8/2012. Deze editie ligt vanaf vrijdag 29 juni in de winkel.

Verder komende week op de KIJK-site: in twee delen het bijna integrale interview dat ik een tijd geleden had met Frank Dikötter, schrijver van het boek Mao’s massamoord, dat veel te interessant was om alleen maar te dienen als bron voor een handvol quotes in bovenstaand artikel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *