Categorieën
Overig

Superzware elementen en Game of Thrones in KIJK

Nu in de winkel: KIJK juli 2018, met mijn artikel over het onderzoek naar de eigenschappen van superzware elementen als berkelium, flerovium en oganesson.

Nu in de winkel: de KIJK van juli 2018. Met van mijn hand een groot artikel over het onderzoek naar de eigenschappen van superzware elementen als berkelium, flerovium en oganesson.

13 milligram

KIJK 7/2018Oorspronkelijke zaadje van het artikel over superzware elementen was een Science-paper van alweer een paar jaar geleden waarin stond dat Amerikaanse wetenschappers de ongekende hoeveelheid van 13 milligram berkelium hadden mogen onderzoeken. Zoveel van het element (nummertje 97 in het periodiek systeem) was nog nooit eerder in één keer beschikbaar gesteld aan scheikundigen. Dat klonk als een verhaal, dacht ik, en ik werd niet teleurgesteld. Alleen al horen hoe die 13 milligrammen werden afgeleverd, was al schitterend. Ik besloot dan ook mijn artikel ermee te beginnen:

Het was een bijzonder pakket dat scheikundige Thomas Albrecht-Schmitt en collega’s in de zomer van 2015 uit de handen van een koerier mochten ontvangen. Een stalen vat, dichtgeschroefd en met een slot erop. Daarin een boel absorberend vulmateriaal en een kistje. In dat kistje een blik, dat als een sardientjesblikje moest worden opengemaakt. In dat blik een loden fles. In die fles een plastic zakje met daarin een plastic zakje met daarin nóg een plastic zakje. En in dat laatste plastic zakje een glazen buisje met het stofje waar het allemaal om ging: berkelium.

Via Albrecht-Schmitt, die ik via Skype interviewde, kwam ik terecht bij Duitse onderzoekers die de eigenschappen van nog zwaardere – en dus nog zeldzamere – elementen onderzochten. En dankzij een bezoek aan allerlei Russische wetenschappelijke projecten in oktober vorig jaar had ik een mooie ingang bij JINR, het instituut waar het tot op heden zwaarste element oganesson werd ontdekt/gemaakt. Superfascinerend onderwerp, vond ik zelf; hoop dat het artikel dat weet over te dragen.

Game of Thrones, donkere materie en zwarte gaten

Verder schreef ik een aflevering in de serie Far Out over hoe astronomen proberen de grillige seizoenen van Game of Thrones te verklaren, een stukje bij een foto van het donkere-materie-experiment XENON1T, en het antwoord op de lezersvraag ‘Word je niet ouder op de rand van een zwart gat?’. 

Het julinummer van KIJK ligt in de winkle voor 5,99 euro en is hier online te bestellen – zonder verzendkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *