Nu in de winkel (oké, alweer een tijdje, maar het duurde even voor ik mijn bewijsexemplaar kreeg): het extra dikke zomernummer van KIJK. Ik schreef het coververhaal, ‘Kinderen van de rode planeet’ (voorproefje hier). Het onderwerp: de risico’s van zwangerschappen en kinderen laten opgroeien op Mars. Wat toch de bedoeling zal zijn, als we daar ooit een kolonie willen stichten die niet afhankelijk is van de aarde om te overleven.
Buiten mijn comfort zone
Het idee was voor de verandering eens niet van mezelf, maar van de redactie. Ook lag het een eindje buiten mijn comfort zone. Dat klinkt misschien gek, bij zo’n Mars-verhaal. Maar bedenk: ruimtevaart is al geen sterrenkunde, en dan is dit ook nog eens eigenlijk een medisch-ethisch verhaal.
Gelukkig vond ik een ontwikkelingsbioloog, een ethicus en een ruimtevaartarts die me uitgebreid te woord wilden staan en heel veel zinnige dingen te melden hadden. Daartegenover stonden de nodige buitenlandse wetenschappers die daadwerkelijk over het onderwerp gepubliceerd hadden, maar die geen van allen de moeite hebben genomen om ook maar op mijn mailtjes te reageren. Geen idee waar dat hem in zat.
Energie uit niets?
Ook in dit nummer: mijn rubriek Far Out, over gekke ideeën uit de natuur- en sterrenkunde. Deze aflevering gaat over het winnen van energie uit een deeltje dat al de laagst mogelijke energie heeft – met als ‘addertje onder het gras’ dat het dan wel verstrengeld moet zijn met een ander deeltje.