Categorieën
Sterrenkunde

KIJK Live! 4: Gaia en chemische wapens

Sinds september organiseren we vanuit KIJK het maandelijkse evenement KIJK Live!; op 9 december is de volgende editie.

Sinds september organiseren we vanuit KIJK het maandelijkse evenement KIJK Live!; op 9 december is de volgende editie. Op de KIJK-site kun je nu lezen over twee van de sprekers die we hebben uitgenodigd: sterrenkundige Anthony Brown, die het gaat hebben over de Gaia-satelliet, en Clingendael-deskundige Sico van der Meer, die een presentatie geeft over het opruimen van chemische wapens.

Dat Anthony Brown komt spreken, vind ik erg bijzonder. De Gaia-satelliet wordt namelijk volgens de huidige planning gelanceerd op 19 december, dus het zullen voor hem – betrokken bij de missie sinds 1997! – drukke en spannende tijden zijn. Dat hij desondanks tijd voor ons vrijmaakt: geweldig. En natuurlijk mooi dat de bezoekers tien dagen voor de lancering de wetenschap en techniek achter Gaia krijgen uitgelegd. Vinden we leuk, actueel zijn.

Met Sico van der Meer had ik telefonisch contact rond de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar, die gaat naar het OPCW. Deze organisatie ziet toe op de uitvoering van het Verdrag chemische wapens, momenteel onder meer in Syrië. Aan de telefoon bleek al gauw dat Van der Meer heel enthousiast kon vertellen en allerlei kanten van het onderwerp kende. En waar ik in het verleden dan alleen maar dankbaar een paar citaten noteerde voor in mijn artikel of nieuwsbericht, denk ik tegenwoordig bovendien ‘misschien iemand voor KIJK Live?’ Inderdaad bleek Van der Meer bereid een praatje te komen geven, dat ook weer erg actueel is; niet alleen omdat Syrië natuurlijk nieuws blijft, maar ook omdat de dag na deze KIJK Live! de Nobelprijzen worden uitgereikt.

KIJK Live! bijwonen kost in principe niets; je wordt alleen geacht 5 euro in een grote, glazen pot te gooien als je tijdens de pauze en na afloop gebruik wilt maken van de bar. De locatie is de Meet and Workspace van de Beurs van Berlage in Amsterdam. De datum is zoals gezegd 9 december. Inloop vanaf 19.30 uur, het programma zelf duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna kan er met de sprekers, de KIJK-redactie en de andere bezoekers geborreld worden.

Opgeven kan via de site Meet-up – en doe dat ook! KIJK Live! is de eerste drie keren een ontzettend leuk én interessant evenement gebleken en gezien het programma heb ik er alle vertrouwen in dat dit de vierde keer ook weer zo gaat zijn. Dus kom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *