Categorieën
Sterrenkunde

KIJK 7/2012: de ruimtevaart van de komende duizend jaar

Nu in de winkel: KIJK 7/2012. Een extra dik nummer voor de reguliere prijs, met in het hart een 32 pagina’s tellende special waarin we de ruimtevaart van de komende duizend jaar (!) behandelen.

Nu in de winkel: KIJK 7/2012. Een extra dik nummer voor de reguliere prijs, met in het hart een 32 pagina’s tellende special waarin we de ruimtevaart van de komende duizend jaar (!) behandelen.

We beginnen met de stand van zaken en het ISS-verblijf van André Kuipers, blikken dan vooruit op een aantal ruimtevaartmissies die voor de komende jaren gepland staan (o.a. Gaia, BepiColombo en ExoMars) en stappen vervolgens over naar speculatievere, verder in de toekomst gelegen mijlpalen, zoals een bemande missie naar een andere ster (die volgens sommigen al in 2112 zou moeten vertrekken) en de ingebruikname van de eerste ruimtelift (in 2800, wellicht?).

KIJK 7/2012Ikzelf heb geen van de artikelen geschreven (op het kadertje op pagina 71 na dan, dat op het laatste moment een gaatje in de opmaak moest vullen); het leeuwendeel van de teksten is afkomstig van wetenschapsjournalisten Bruno van Wayenburg en Roel van der Heijden, met bijdragen van Barry van der Meer, Rik Peters en Kuipersbiograaf Sander Koenen. Wel heb ik de insteek bedacht en het hele gebeuren gecoördineerd, waardoor het geheel toch erg als ‘mijn special’ aanvoelt. Ik heb de teksten en prints alleen inmiddels zo vaak voorbij zien komen, dan ik er geen idee meer van heb hoe het allemaal overkomt op een onbevooroordeelde lezer. Feedback is dus zeker welkom…

Verder onder meer in dit nummer van KIJK: een interview met David Saltzberg, wetenschapsadviseur van de sitcom The Big Bang Theory (heel tof dat dit gelukt is) en een mooie reportage van Anne Loyen in het genre ‘lekker vies’ over wat er gebeurt met je lichaam als je het na je dood ter beschikking stelt aan de wetenschap.

KIJK 7/2012 is 116 pagina’s dik, kost 4,99 euro en ligt in de winkel tot en met donderdag 28 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *