Categorieën
Overige wetenschap

Is de klimaatverandering goed voor ‘de plantjes’?

In het meinummer van Quest: mijn artikel ‘Groen, groener, groenst?’ over de vraag of de klimaatverandering (meer koolstofdioxide in de lucht, warmer) nou goed of slecht is voor planten in het algemeen en de landbouw in het bijzonder. Een onderwerp waar ik al een tijdje mee rondliep, en waarvan ik blij ben dat ik het heb mogen uitwerken voor het grote publiek van Quest.

Tijdens mijn research heb ik ook zelf het nodige bijgeleerd. Zo had ik in de loop der jaren (ja, zolang was ik er al op een laag pitje mee bezig) behoorlijk wat studies opgeslagen die claimden dat gewassen minder voedzaam worden door de klimaatverandering. Maar dat blijkt op een wat, laten we zeggen, naïeve manier te zijn onderzocht. Daarbij pompten onderzoekers wel koolstofdioxide over gewassen, maar namen ze de temperatuurverhoging – toch een vrij voor de hand liggend effect van klimaatverandering, zou je zeggen – niet mee. Doe je dat wel, dan ziet het er ineens een stuk gunstiger uit.

Wat niet wil zeggen dat de teneur van mijn verhaal positief is. Wel breng ik de nodige nuances aan in zowel de juich- als de doemverhalen, op basis van zo recent mogelijke studies en gesprekken met deskundigen.

Hoe dan ook, gaat dat lezen!

Quest 5/2022 is onder meer hier te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *