Categorieën
Natuurkunde

‘Ik heb het spel niet bedacht; dat heeft de natuurkunde gedaan’

Voor New Scientist sprak ik met Serafine Beugelink, verantwoordelijk voor het elementaire-deeltjes-kaartspel Elementary.

Als bordspellenfanaat, schrijver van twee boeken over deeltjes én Leids alumnus kon ik er natuurlijk niet niks mee doen: Elementary, het kaartspel ontwikkeld de Leidse natuurkundestudent Serafine Beugelink, onder meer te koop in de shop van CERN. Op de site van de Nederlandstalige New Scientist en in het nieuwe nummer lees je mijn interview met haar.

Nauwelijks aan gesleuteld

Als iemand die zelf weleens een halfslachtige, mislukte poging heeft gedaan om een spel te bedenken – en die weleens andermans pogingen heeft getest – vroeg ik me vooral af hoeveel Beugelink aan het concept moest sleutelen voordat het spel ‘werkte’. Niet of nauwelijks, zo blijkt:

‘Ik heb heel weinig hoeven veranderen – misschien omdat het spel in de basis heel rechttoe, rechtaan is. Ik ben ook nooit gaan zitten om te bedenken: wat heeft een goed spel nodig? Kleine sets, grote sets, tactiek, sabotage… Het enige wat ik gedaan heb, is gekeken: wat is er binnen de natuurkunde? Deeltjes, antideeltjes, annihilatie, creatie. Nou, dat werkte eigenlijk perfect. In feite heb ik het spel niet bedacht; dat heeft de natuurkunde gedaan.’

Lees het hele interview hier. Nieuwsgierig naar het kaartspel zelf? Dat is via deze site te bestellen en in de webshop van New Scientist.

Het kaartspel Elementary.
Het kaartspel Elementary.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *