Categorieën
Overige wetenschap

Dealen met de droogte

Voor KIJK schreef ik een groot artikel over een onderwerp buiten mijn bèta-comfortzone: droogte in Nederland.

Ik heb het vast al eens eerder geschreven hier, maar: ongeveer sinds de coronatijd vind ik sterrenkunde niet meer zo heel erg interessant.

Problemen en oplossingen

Oké, dat moet ik wat nuanceren. Fundamentele vragen over het heelal en speculatieve ideeën uit de hoek van de kosmologie en de deeltjesfysica blijven me boeien. Maar astronomieberichtjes op het niveau van ‘molecuul X gevonden in gaswolk Y’ of ‘eerste ijsreus ontdekt in bewoonbare zone van rode dwerg’ mag iemand anders graag schrijven. (Of, liever nog: niemand anders. Niet elk persbericht hoeft een nieuwsbericht te worden.)

Waar ik dan tegenwoordig wel graag over schrijf? Nou, toch wat meer de onderwerpen die maatschappelijk belang hebben, zoals dat heet. Problemen waar de wereld mee kampt (pandemieën, klimaatverandering, dat werk) en mogelijke nieuwe oplossingen daarvoor.

Extra moeite

Wat dat betreft vond ik het alleen maar leuk dat KIJK bij me aanklopte voor een groot artikel over toenemende droogte en hoe we daarmee om kunnen gaan. Goed, op voorhand wist ik daar weinig van, dus dit verhaal op poten zetten kostte wat meer tijd dan, zeg, een artikel over neutrino’s. Maar die extra moeite steek ik er graag in, uit oprechte nieuwsgierigheid en met het idee: dit is belangrijk. (En toegegeven: ook met de pragmatische gedachte in het achterhoofd: als ik nu een goede basis leg, door net wat meer interviews te doen en niet wat meer kanten van het probleem te bekijken, kan ik later makkelijker meer met het onderwerp doen.)

Het enige wat ik dan nog zie, is dat zo’n eerste verhaal over zo’n nieuw onderwerp – dat er ook nog eens ‘echt toe doet’ – misschien wat… schwung mist? Ik ben voor mijn gevoel zó druk bezig alles goed te begrijpen, precies kloppend op te schrijven en op een logische manier aan elkaar te breien, dat er wat minder ‘schrijfenergie’ over lijkt te blijven voor originele formuleringen en kleine grapjes.

Diepe duik

Maar goed; dat hoort bij zo’n eerste diepe (en brede) duik in een onderwerp. De volgende keer ben ik er al wat beter in thuis en komt de luchtigheid vast vanzelf. Een gepaste hoeveelheid luchtigheid dan, he? Want het blijven ernstige onderwerpen.

KIJK 10/2023, met mijn verhaal ‘Dealen met de droogte’, ligt nu in de winkel en is hier te bestellen. Een voorproefje van het artikel vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *