Categorieën
Natuurkunde

Quantumcomputerkritiek in New Scientist

Nu in de winkel: het maartnummer van de Nederlandse New Scientist, met daarin mijn interview met de Leidse wiskundige Bas Edixhoven, die een aantal kritische kanttekeningen plaatst bij de vele juichverhalen over de quantumcomputer.

Zo betwijfelt hij ten zeerste of je met zo’n apparaat echt het complete weersysteem van de aarde kunt simuleren, zoals wel wordt beweerd, en vindt hij dat we de investeringen van bedrijven als Microsoft, Google, IBM enzovoort ook weer niet moeten overdrijven.

Lees het artikel los voor 29 cent via Blendle of koop het honderd pagina’s tellende tijdschrift voor 8,50 euro. 

Categorieën
Sterrenkunde

Sterren kijken met Plus Magazine

Het was niet een van de eerste bladen waar ik aan dacht toen ik (parttime) freelance wetenschapsjournalist werd: Plus Magazine. Dat kwam in de eerste plaats doordat ik het simpelweg niet goed kende; als dertiger krijg je een blad specifiek gericht op ouderen nu eenmaal zelden onder ogen. Daardoor had ik ook niet door dat het een on-Nederlands hoge oplage heeft van zo’n 240.000 stuks.

Plus Magazine - maart 2018En al had ik Plus Magazine gekend, dan nog had ik er waarschijnlijk niet gauw aangeklopt. Het blad barst namelijk niet bepaald van de wetenschap, en het kleine beetje dát erin staat, richt zich meestal op gezondheid. Niet echt veel plek voor stukken van een natuur- en sterrenkundespecialist dus.

Toch sta ik nu in de maarteditie met een artikel. Met een interview van vier pagina’s met ARTIS-astronoom Milo Grootjen, om precies te zijn. Het onderwerp: sterren kijken.

Categorieën
Overige wetenschap

Algoritme maakt privacyverklaringen begrijpelijk

We kennen ze allemaal, en we klikken ze bijna allemaal ongelezen weg: de privacyverklaringen die online diensten ons voorschotelen. Niet zo vreemd ook; ze zijn in de regel lang en bepaald niet toegankelijk opgeschreven. Een afgelopen vrijdag gelanceerd programma van Zwitsers-Amerikaanse makelij biedt nu uitkomst: dat pluist op verzoek een privacyverklaring uit en presenteert de kern daarvan op een begrijpelijke manier.

Lees het hele bericht op de site van De Ingenieur.

Categorieën
Sterrenkunde

Kennislink recenseert ‘Verstoppertje spelen met aliens’

Wetenschapsjournalist Roel van der Heijden bespreekt op NEMO Kennislink mijn boek Verstoppertje spelen met aliens:

Zoals Keulen al in zijn eerdere boeken De deeltjesdierentuin en De deeltjessafari liet zien, kan hij moeilijke dingen makkelijk maken. Het boek is van voor tot achter helder en in een fijn tempo geschreven. Het boek lijkt bovendien goed geresearcht, met veel verschillende bronnen.

Lees de hele recensie hier. 

Categorieën
Overige wetenschap

Chatbots en mensen werken samen als vraagbaak

Iedereen die weleens heeft geëxperimenteerd met Apple’s Siri, Microsofts Cortana of een chatbot op een bedrijvenwebsite weet: dergelijke digitale gesprekspartners begrijpen nog lang niet alles wat je tegen ze zegt. Chatbots waar een mens achter schuilgaat doen het dan een stuk beter, maar ja: die zijn weer duurder en trager. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University werken nu aan een gulden middenweg: Evorus, een chatbot die mens en computer combineert. Daarbij leert de computer van de mens, waardoor hij het gesprek op den duur steeds zelfstandiger (en dus goedkoper) zal kunnen voeren.

Lees het hele bericht op de site van De Ingenieur.