Het was niet een van de eerste bladen waar ik aan dacht toen ik (parttime) freelance wetenschapsjournalist werd: Plus Magazine. Dat kwam in de eerste plaats doordat ik het simpelweg niet goed kende; als dertiger krijg je een blad specifiek gericht op ouderen nu eenmaal zelden onder ogen. Daardoor had ik ook niet door dat het een on-Nederlands hoge oplage heeft van zo’n 240.000 stuks.
En al had ik Plus Magazine gekend, dan nog had ik er waarschijnlijk niet gauw aangeklopt. Het blad barst namelijk niet bepaald van de wetenschap, en het kleine beetje dát erin staat, richt zich meestal op gezondheid. Niet echt veel plek voor stukken van een natuur- en sterrenkundespecialist dus.
Toch sta ik nu in de maarteditie met een artikel. Met een interview van vier pagina’s met ARTIS-astronoom Milo Grootjen, om precies te zijn. Het onderwerp: sterren kijken.
Oftewel: stel dat je de nachtelijke hemel eens wat beter wilt leren kennen, hoe pak je dat aan? Naar welke sterrenbeelden ga je eerst op zoek? Welke apps en boeken zijn handig? Moet je een telescoop aanschaffen? Geen keiharde science dus, hopelijk wel een nuttige ingang voor de geïnteresseerde leek. (En voor mijzelf, want geloof het of niet: ik heb geen telescoop en herken ook maar een sterrenbeeld of drie.)
Deze zomer verschijnt als het goed is mijn tweede bijdrage aan het blad, dat wél een echt wetenschappelijke insteek heeft: een interview met Leo Kouwenhoven – bekend van de majoranadeeltjes – over de quantumcomputer. Een erg interessante uitdaging om daar een toegankelijk en boeiend verhaal over te maken voor deze doelgroep. Het resultaat is inmiddels aangeleverd en zou in het julinummer van Plus Magazine moeten staan.