Categorieën
Sterrenkunde

KIJK 11/2016: zo zoek je aliens als gewone SETI niet lukt

Nu in de winkel: KIJK 11/2016!

Coververhaal gaat over de A-10, maar langste artikel is van mij: tien pagina’s over de wat meer… creatieve methodes om te speuren naar intelligente beschavingen elders in ons heelal. Heerlijk onderwerp, waar ik misschien nog wel meer mee ga doen in de toekomst.

KIJK 11/2016

Ook in dit nummer: een interview met psycholoog Philip Zimbardo (jawel, die van het beruchte Stanford Prison Experiment), een aflevering in de serie ‘Complot!’ over orgaanhandel, een kaderverhaal over historische hackers, en meer.

Heeft de lokale bladenboer hem niet liggen? Spreek hem bestraffend toe en bestel het nummer hier online – geen verzendkosten!

Categorieën
Sterrenkunde

Bekijk de winnaars van Insight Astronomy Photographer of the Year 2016

Dat je voor schitterende foto’s van het heelal geen ruimtetelescoop als Hubble nodig hebt, bewijzen de inzendingen voor de sterrenkundige fotowedstrijd Insight Astronomy Photographer of the Year wel. Zoals deze schitterende close-up van het maanoppervlak:

From Maurolycus to Moretus
Foto: Jordi Delpeix Borrell

Bekijk de winnaars van alle categorieën op de KIJK-site.

In KIJK 10/2016 vind je onze eigen favorieten uit de wedstrijd – want soms vonden we de nummer twee of een eervolle vermelding stiekem mooier dan de daadwerkelijke winnaar.

Categorieën
Sterrenkunde

Hoe snel kan een zwart gat rondtollen?

Terwijl het grote publiek Interstellar alweer een beetje is vergeten, is de sciencefictionfilm nog steeds een inspiratiebron voor wetenschappers. Zoals de Amerikaanse natuurkundigen Samuel Gralla, Scott Hughes en Niels Warburton. Onlangs plaatsten ze een artikel online met de titel ‘Inspirals into Gargantua’, een verwijzing naar het enorme zwarte gat dat een cruciale rol speelt in de blockbuster. Stel dat een zwart gat van dit type echt zou bestaan in ons heelal, zo vragen ze zich af. Kunnen we dat dan waarnemen?

Lees het volledige bericht op de KIJK-site.

Categorieën
Sterrenkunde

De Mars-plannen van Elon Musk

De plannen die internetmiljardair Elon Musk heeft voor de rode planeet zijn meer dan een beetje ambitieus. De SpaceX-oprichter wil met zijn Interplanetary Transport System (ITS) per vlucht meer dan honderd mensen naar Mars sturen, met een reistijd van tachtig of minder dagen. Binnen vijftig tot honderd jaar zou dat moeten leiden tot een zichzelf bedruipende kolonie.

Lees het hele bericht op de KIJK-site.