Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Parallel universum te vinden dankzij kerncentrale?

Het is een van de meest intrigerende ideeën uit de natuurkunde: ons heelal is niet alleen, maar bevindt zich in een soort “überruimte” waar ook andere heelallen in rondzweven. Belgische en Franse wetenschappers hebben nu een dappere poging gedaan om dat soort parallelle universums op het spoor te komen, door metingen te doen bij een kerncentrale. Helaas hebben de eerste experimenten niets opgeleverd – maar wat niet is, kan nog komen.

Lees het hele artikel op de KIJK-site!

Categorieën
Overig

‘Rolf Hut-KIJK’ verschenen!

Nu in de winkel: KIJK 6/2016, met TU Delft-onderzoeker en maker Rolf Hut als gasthoofdredacteur!

KIJK 6/2016 - cover

Categorieën
Natuurkunde

Nieuwe kracht gespot in Hongaars experiment?

Voor zover we weten, wordt ons heelal bestierd door vier krachten. Maar Hongaarse wetenschappers denken dat beeld overhoop te kunnen gooien. Zij claimen dat uit hun experimenten blijkt dat er een vijfde, nooit eerder waargenomen kracht in het spel is. En hoewel dat idee aanvankelijk nauwelijks werd opgepikt, begint de natuurkundige gemeenschap het nu serieuzer te nemen.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Overig

7 feiten over Jupiter-sonde Juno

Over een kleine twee maanden, op 4 juli 2016, is het zover: dan bereikt het onbemande ruimtescheepje Juno zijn reisdoel Jupiter. Zeven dingen die je moet weten over deze NASA-missie.

Juno
Artist’s impression van Juno bij Jupiter. (NASA)
Categorieën
Natuurkunde

Team achter ontdekking zwaartekrachtsgolven krijgt miljoenenprijs

Goed, het prestige van een Nobelprijs zullen ze nooit halen, maar stiekem zijn ze wel een stuk lucratiever: de Breakthrough Prizes, die elke 3 miljoen dollar behelzen. De meest recente zak geld mogen de wetenschappers achter de ontdekking van zwaartekrachtsgolven gaan verdelen, zo werd deze week bekend.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Overige wetenschap

Kan je brein maar vier boezemvrienden aan?

Een mens kan maar ongeveer 150 vrienden en kennissen hebben, zo stelde wetenschapper Robin Dunbar in 1993. Meer zouden onze hersenen simpelweg niet aankunnen. Later bedacht de Brit nog een onderverdeling voor zijn getal: die 150 relaties zouden bestaan uit 5 echte boezemvrienden, 10 ‘gewone’ vrienden, 35 bekenden, en 100 vage kennissen. En die onderverdeling lijkt best aardig te kloppen.

Lees het hele bericht op de KIJK-site.

Categorieën
Overig

Rolf Hut gasthoofdredacteur van KIJK 6/2016

Komend nummer van KIJK wordt een heel speciale editie: onderzoeker, maker, schrijver en spreker Rolf Hut (TU Delft) neemt het hoofdredactionele stokje eenmalig over!

Lees er alles over op de KIJK-site.

Categorieën
Overige wetenschap

Game of Thrones: de science

Ter gelegenheid van het nieuwe seizoen van Game of Thrones (vandaag de tweede aflevering bij HBO!): een verzameling aan onderzoekjes en wetenschappelijke kritiekpuntjes met betrekking tot de fantasyserie.

Categorieën
Sterrenkunde

Dwergplaneet Makemake heeft een maantje

Naast Pluto telt ons zonnestelsel op dit moment nog vier dwergplaneten: Eris, Haumea, Ceres en Makemake. Die laatste blijkt nu over een maantje te beschikken met een middellijn van zo’n 160 kilometer.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde

Wezel legt LHC plat – of was het toch een marter?

De Large Hadron Collider, de grote deeltjesversneller van CERN, is weer eens in het nieuws. Niet vanwege het higgsdeeltje, niet vanwege de sporen van het mysterieuze nieuwe deeltje dat men op het spoor denkt te zijn… Maar vanwege een dier dat zijn tanden zette in een transformatorkabel waar 66 kilovolt spanning op stond. Deze actie zorgde voor een stroomuitval die heel CERN trof.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!