Van het inmiddels iconische beeld van Pluto door New Horizons is een nog veel betere versie vrijgegeven:
Maand: september 2015
Als wetenschappers het hebben over water op Mars, gaat het meestal om water dat er ofwel lang geleden moet zijn geweest, ofwel is bevroren. Maar daarmee doen we de waterhuishouding van onze buurplaneet tekort, zo lijkt het. De NASA claimde namelijk vandaag tijdens een persconferentie bewijs voor vloeibaar water te hebben gevonden dat nú vlak onder het Marsoppervlak stroomt.
Berichtje op de KIJK-site, mét nuancerende quote van wetenschapper Maarten Kleinhans. De NASA klopt alles waar de woorden ‘Mars’ en ‘water’ in voorkomen toch wel erg op…
Eind november hoopt de ESA de LISA Pathfinder-missie te lanceren, een voorbereiding voor het veel grotere project eLISA. Dat moet straks rimpelingen in de ruimtetijd gaan meten, voorspeld vanuit Einsteins relativiteitstheorie. Maar volgens nieuw onderzoek kan succes weleens wat langer op zich laten wachten dan optimistische schattingen deden vermoeden. Het lijkt er namelijk op dat een belangrijke bron voor dit soort golven, samensmeltende zwarte gaten, zeldzamer is dan gedacht.
Lees het hele bericht op de KIJK-site, als een soort voorproefje van mijn grote artikel over gravitatiegolven in KIJK 11/2015.
Als er een onthoofding in het nieuws komt, denken we tegenwoordig gelijk aan IS. Deze keer gaat het echter niet om het Midden-Oosten, maar om een heel ander deel van de wereld: Brazilië. Daar is namelijk het oudst bekende afgehakte hoofd gevonden van het continent, zo schrijven onderzoekers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.
Nu in de winkel: KIJK 10/2015! Aangezien hoofdredacteur Inge ten tijde van het maken van dit nummer met vakantie was, is dit een editie waar ikzelf nóg harder dan gewoonlijk aan heb gewerkt. En het resultaat mag er zijn, alzegikhetzelf.
Onder meer ben ik erg blij met het coverartikel over het vinden van leven op exoplaneten; het KIJK-debuut van Lucas Ellerbroek. Van Ellerbroeks hand las ik in 2014 het boek Planetenjagers, dat me zó beviel (vijf sterren in KIJK) dat ik gelijk dacht: die man moet ook voor ons gaan schrijven. Vervolgens duurde het even om tot concrete afspraken te komen, maar nu is het dan eindelijk zover. En dan ook maar meteen een verhaal van tien pagina’s, want dat is het onderwerp wel waard.
Verder onder meer in dit nummer: een intrigerend interview over menselijke intelligentie en voeding met archeoloog José Joordens, een ‘Wat als…’-scenario waarin de mensheid leert te teleporteren, een schitterende beeldreportage met actiefoto’s van jagende dieren en een historisch verhaal over een relatief onbekende, relatief recente genocide in Indonesië. Met een half miljoen slachtoffers, dus daar mogen we het toch best weleens over hebben.
Koop KIJK 10/2015 in de winkel of online voor 5,95 euro.
(Ook interessant: de abonnee-aanbieding waarbij je vijf nummers én een CoolBlue-cadeaubon van 25 euro krijgt voor 30 euro – maar dat begint dan pas te lopen met ingang van de vólgende KIJK.)
Pluto’s horizon door New Horizons
Het team achter de NASA-sonde New Horizons heeft misschien wel de mooiste Pluto-foto tot nu toe vrijgegeven (klik om te vergroten voor maximaal effect):
Welk bizar onderzoek kreeg dit jaar een Ig Nobel Award? Lees mijn overzichtje op de KIJK-site!
Higgspizza!
Jawel hoor: een higgspizza! Gemaakt door pizzeria Hector in St. Lucia op instructies van deeltjesfysicus Pierluigi Paolucci.
De aanleiding: een gesprek tussen Paolucci en INFN-voorzitter Fernando Ferroni over afbeeldingen van een deeltjesbotsing waaruit een higgsdeeltje ontstaat, waarbij de oneerbiedige woorden ‘het is net een pizza’ vielen. De toppings: gele en rode paprika, courgette, selderij en een halve cherrytomaat.
De pizza wordt komende dinsdag geserveerd bij de opening van een tentoonstelling die dertig kunstwerken naar aanleiding van het higgsdeeltje bevat.
Meer informatie (in het Italiaans) hier.
Nog een mooie a capella lofzang op de wetenschap: ‘Science STYLE’ van AsapSCIENCE, op de wijs van Taylor Swifts ‘Style’. Via Odette!
En nu we toch met Taylor Swift bezig zijn: ‘Take Exams’ van Tim Blais (niet a capella deze keer), op de wijs van ‘Shake It Off’ (ook via Odette).
Meer leuke muzikale odes aan de wetenschap? Laat maar horen!
Holland’s Next Top Model kan van de buis worden gehaald! Drie wetenschappers van de Indiana-universiteit te Bloomington, VS, hebben namelijk een algoritme geprogrammeerd dat zelf kan bepalen welke nieuwe modellen de grootste kans maken op een succesvolle carrière.