Categorieën
Sterrenkunde

Leidse maten scoren met superzwaar zwart gat

Afgelopen week ontving ik een persbericht over een superzwaar zwart gat dat veel zwaarder was dan het volgens ‘de regels’ zou moeten zijn. En de eerste auteur bleek een bekende.

Afgelopen week ontving ik een persbericht over een superzwaar zwart gat dat veel zwaarder was dan het volgens ‘de regels’ zou moeten zijn. Cool, denk je dan, en je zet het mentaal gelijk op de shortlist voor KIJK-nieuwsberichten. Extreme zwarte gaten: altijd goed. En dan scroll je door voor meer gegevens over de zowaar in Nature te verschijnen paper en zie je ineens een naam opduiken die je kent: Remco van den Bosch, die een tijdje na mij in Leiden met zijn studie sterrenkunde begon, was de eerste auteur.

De paper zelf bood een nog grotere verrassing: tussen de overige vijf auteurs stonden zelfs twee van mijn jaargenoten, Arjen van der Wel en Glenn van de Ven. Meer dan cool, dat mensen waarmee je jaren in de collegebanken hebt gezeten nu letterlijk wereldnieuws zijn. (Wat wel werd bewezen doordat een Griekse vriendin van mij – die ik normaal nooit over sterrenkunde hoor – een Grieks nieuwsbericht over het gat op Facebook postte.)

Uitgebreid BBC News-item over de ontdekking, featuring Remco himself:

Co-auteur Arjen legt het uit ‘auf Deutsch’:

Dus: heel erg gefeliciteerd, Remco, Arjen en Glenn (en vooruit, de andere co-auteurs ook) met deze superpublicatie!

Oh ja, hier mijn stukje op de KIJK-site over de ontdekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *