Categorieën
Overige wetenschap

Leeft vegetariër langer dan vleeseter?

Een Amerikaans onderzoek onder zevendedagsadventisten constateert dat vegetariërs een kleinere sterfkans hebben dan mensen die vlees eten.

Een van de redenen om geen vlees te eten, is dat het gezonder zou zijn. Maar is de kans dat een vegetariër overlijdt binnen een bepaalde periode echt kleiner dan de kans dat een vleeseter het loodje legt? Op dat punt spreken onderzoeken elkaar tegen. Een nieuwe studie lijkt de vegetariërs-om-gezondheidsredenen gelijk te geven: die zouden na een jaar of vijf een 12 procent kleinere kans hebben om te zijn overleden dan vleeseters. Maar of dat resultaat het pleit beslecht?

Lees mijn hele bericht op de KIJK-site.

Lastige onderwerpen altijd om over te schrijven, dit soort gezondheidsonderzoeken. Enerzijds weet je, als je het persbericht onder embargo ziet, gelijk dat het de aandacht gaat trekken en dat je het dus eigenlijk niet kunt laten liggen. Anderzijds voel je aan je water dat er zoveel haken en ogen zijn, dat je altijd achteraf (als de kritische blogs en columns her en der zijn verschijnen) het gevoel hebt dat je er daarvan niet genoeg – of niet de juiste – hebt aangestipt.

Bovendien is het zo’n onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Iedereen eet nu eenmaal wel of geen vlees, en wil die keus verdedigen. Dat het mij bij het schrijven van zo’n bericht puur gaat om de vraag ‘wat komt er uit dit onderzoek en hoeveel betekenis mogen we daaraan toekennen?’, wil er vervolgens bij sommigen niet in. Nee, ik ben duidelijk een verstokte vleeseter die niet wil horen dat zijn eetgedrag ongezond is. (Jammer voor deze interpretatie is dan weer dat ik al jaren vleesarm kook en dus dichter bij een vegetariër sta dan bij iemand die elk weekend de barbecue uit de schuur haalt – zij het niet om gezondheidsredenen.)

En dan is er nog dat even handige als vervelende woordje ‘sterfkans’. Handig, omdat het kort genoeg is om in tweets, koppen en intro’s te verwerken en omdat het de aandacht trekt. Vervelend, omdat je op dat soort plekken vervolgens niet de ruimte hebt om erbij te zetten “dat wil zeggen, de kans om binnen X jaar na het begin van de studie te zijn overleden”. En hoe vaak je dat in de tekst zelf vervolgens ook keer op keer wél goed zegt, je hebt altijd kritische lolbroeken die even moeten opmerken dat “de sterfkans van ieder mens natuurlijk 100 procent is”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *