Categorieën
Natuurkunde

KIJK 4/2013: kan er écht niets sneller dan het licht?

Nu in de winkel: KIJK 4/2013. Met als tien pagina’s tellend coverartikel mijn verhaal over de vraag of er echt nooit iets nóg sneller kan zijn dan het licht.

Nu in de winkel: KIJK 4/2013. Met als tien pagina’s tellend coverartikel mijn verhaal over de vraag of er echt nooit iets sneller kan zijn dan het licht.

Cover KIJK 4/2013

Als min of meer actuele aanleiding van het artikel zou ik de eind vorig jaar gepubliceerde paper van twee Australische wetenschappers kunnen noemen, waarin de speciale relativiteitstheorie wordt uitgebreid naar snelheden boven de lichtsnelheid. Maar eigenlijk wilde ik het artikel vooral schrijven omdat ik op basis van de grote hoeveelheid aandacht voor de sneller-dan-het-lichte neutrino’s en de vele lezersmails over de lichtsnelheid het idee heb dat het een onderwerp is waar mensen – KIJK-lezers voorop – bovenmatig in geïnteresseerd zijn. Een soort ongevraagd verzoeknummer dus.

Daarbij ben ik me er wel van bewust dat ik met dit artikel niet zozeer alle vragen van lezers zal beantwoorden, als wel nóg meer lezersmails teweeg zal brengen. En dan vooral van het type ‘ik ben dan misschien een accountant zonder enige natuurkundige achtergrond, maar ik weet het wel beter dan Einstein’. Gevolgd door een warrige uiteenzetting – zonder formules, of in elk geval zonder iets wat ik als formules herken – die toch zeker een Nobelprijs waard is. Of als dat er (nog) niet in zit, dan toch minstens een KIJK-artikel.

Nu ja, het zij zo. Ik heb een tijdje geleden al besloten dat ik dit soort mails van mezelf met een kort ‘ik begrijp u niet, dus ik kan hier niets over zeggen’ mag beantwoorden, in plaats van weken te dubben op een voor de mailer bevredigend antwoord. (Dat toch niet bestaat, buiten “Verdomd! U heeft volkomen gelijk! Hoe heeft een dikke eeuw aan natuurkundigen er al die tijd zó naast kunnen zitten?”)

Overigens was het weer met pijn in het hart hakken en zagen om de tekst terug te brengen tot rond de vierduizend woorden – en dat terwijl het boek over het onderwerp dat ik via een internetboekhandel had gescoord pas binnenkwam nadat ik de tekst had afgerond. Er zit dus zeker veel meer in – misschien, durf ik het hardop te zeggen, zelfs een heel boek? Maar goed, eerst maar eens zien wat dit artikel teweeg brengt…

Oh ja, en hierbij de soundtrack die erbij hoort :)

KIJK 4/2013 ligt in de winkel voor 5,25 euro. Ook is het nummer online te bestellen – zonder verzendkosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *