Categorieën
Sterrenkunde

Big-Pharma-complotten, bekroonde tech-ideeën en gesimuleerde heelallen in KIJK

Verschenen: KIJK 12/2017. Op de cover ofwel een artikel over complottheorieën rond Big Pharma, ofwel de wedstrijd ‘Het beste tech-idee van Nederland’.

Afgelopen week verschenen: KIJK 12/2017. Op de cover ofwel een artikel over complottheorieën rond de farmaceutische industrie, ofwel de tweede editie van de wedstrijd ‘Het beste tech-idee van Nederland’ (zie afbeelding), afhankelijk van welke versie je hebt gekregen of gekocht. Voor zover ik weet heeft het blad zo’n coverwissel nooit eerder gedaan om te testen welk onderwerp het beste scoort. Benieuwd wat eruit komt!

Onderbuik

KIJK 12/2017 - cover beste Tech-ideeDe eerlijkheid gebied me wel om te zeggen dat hetzelfde idee in 2016 ook al is geopperd, maar dat ik er toen als soort-van-hoofdredacteur van KIJK weinig oren naar had. Dat had vooral te maken met het feit dat het allemaal heel erg last minute was en niemand me op dat moment kon uitleggen hoe we uit uit zo’n actie zinnige, betrouwbare informatie konden halen. Ik vind zeker dat je als bladenmaker niet altijd op je eigen onderbuik moet afgaan; waar mogelijk moet je dingen testen en dan kan zo’n coverwissel absoluut een interessant middel zijn. Maar dan moet van tevoren wel duidelijk zijn: dít willen we testen, zó pakken we dat aan en zó krijgen we straks een betrouwbare uitkomst. (Niet in de laatste plaats omdat een onderzoeksresultaat nog weleens een stok kan worden om de redactie mee te slaan. Dan kan het maar beter een goed onderzoeksresultaat zijn…)

Alle vakjes

Hoe dan ook, ik heb het nieuwe nummer nog niet helemaal gelezen, maar het artikel ‘Gezocht: nieuwe hoofdstad’ van Philip Dröge kan ik alvast van harte aanbevelen. Leest als een trein, met interessante informatie over hoe je als land een nieuwe hoofdstad bouwt of kiest, naar aanleiding van het nieuwtje dat Indonesië erover denkt Jakarta te verruilen voor een andere plek. Vinkt wat mij betreft alle vakjes aan.

Ook heel benieuwd naar het artikel ‘Geniale games’ trouwens, over de technieken achter het ontwerpen van bordspellen. Was ik graag zelf een keer ingedoken, als echte board game geek.

Van mij deze keer alleen de aflevering ‘SimUniverse’ in de reeks ‘Far Out’, over de vraag of we nu wel of niet in een simulatie leven. Lees hier de onlineversie. Hopelijk binnenkort wat meer bijdragen van mij, als ik weer wat meer op stoom ben gekomen als losse-artikelen-freelancer na het afronden van mijn nieuwe boek.

KIJK 12/2017 ligt in de winkel voor 5,99 euro en is ook online te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *