Soms lijkt het even alsof ik nauwelijks meer schrijf en ga ik aan mezelf twijfelen. Doe ik wel genoeg? En dan ploffen er ineens drie bladen tegelijk in de brievenbus met bijdragen van mij erin.
Raketten, meteorieten en zwarte gaten
Ten eerste de nieuwe KIJK. Daarin vind je mijn verhaal over ‘kernklokken’. Oftewel: over de beoogde opvolgers van atoomklokken die werken door een kern van het atoom thorium-229 te beschijnen met een laser met precies de juiste golflengte. Eerder schreef ik daar een nieuwsbericht over voor Trouw, maar ik vond dat er ook een groter verhaal in zat. Gelukkig was de KIJK-redactie dat met me eens.
Daarnaast schreef ik een kort stukje bij een foto van de door een computerprogramma ontworpen en vervolgens ge-3D-printe raket Noyron TKL-5 en een nieuwsbericht over hoeveel meteorieten Mars per jaar te verstouwen krijgt.
Ook natuurlijk in dit nummer weer een nieuwe aflevering in mijn reeks Far Out, over of we de straling uitgezonden door zwarte gaten misschien toch nu al kunnen waarnemen, in plaats van over een paar gaziljoen jaar. (Oftewel: nooit – tenzij je wel heel optimistisch bent over de langetermijnperspectieven van de menselijke soort.) Bestel de nieuwe KIJK hier.
Exoplaneten van binnen en van buiten
Van de New Scientist van september 2024 vulde ik eveneens aardig wat pagina’s. Samen met hoofdredacteur Jim Jansen interviewde ik Yamila Miguel, een Leidse – van origine Argentijnse – sterrenkundige die probeert te achterhalen hoe de atmosferen én de binnenkanten van exoplaneten in elkaar zitten.
Verder in dit nummer twee vertalingen van mijn hand: het coververhaal over geometrische theorieën van alles en het artikel over onze verdacht lege kosmische omgeving. Daarbovenop coördineer ik vanaf deze editie (weer) de recensierubriek van het blad. Bestel het nieuwe nummer hier.
Kransslagaders in 3D
Tot slot schrijf ik sinds dit jaar voor het medische vakblad De Cardioloog. Voor het nieuwste nummer interviewde ik Jolanda Kluin en Sulayman el Mathari over CoronaryXR. Met deze HoloLens-applicatie kun je de kransslagaders van een patiënt voor een operatie in drie dimensies bekijken. Lees het artikel hier online. (Wel even een account aanmaken.)
Kortom, ik kan opgelucht ademhalen. Ik doe nog steeds genoeg.