Categorieën
Sterrenkunde

Mars-orbiters bedreigd door komeet

Op 19 oktober gaat het gebeuren: dan passeert de komeet Siding Spring de planeet Mars op een afstand van 132.000 kilometer – ongeveer een derde van de afstand tussen de aarde en de maan. Niet iets om je zorgen om te maken, zou je denken – maar toch doet de NASA precies dat. De komeet kan namelijk drie onbemande ruimtescheepjes in gevaar brengen.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde

Filmpje: Which Higgs Did We Find?

Filmpje in de nieuwe serie Got A Minute? waarin John Stupak uitlegt waarom je eigenlijk moet zeggen: ‘we hebben een higgsdeeltje ontdekt’, in plaats van ‘we hebben het higgsdeeltje ontdekt’.

Categorieën
Overige wetenschap

Bewuste dromer kiest voor vliegen en seks

Meestal ben je tijdens een droom volledig overgeleverd aan de bizarre belevenissen die je brein op je afvuurt. Maar af en toe is er sprake van een zogenoemde lucide droom: je bent je er dan van bewust dat je droomt. En soms houdt dat in dat je het heft in eigen handen kunt nemen en zelf kunt bepalen wat er gebeurt. Waar kiezen lucide dromers in dat geval voor? Dat besloten Duitse en Zwitserse wetenschappers te onderzoeken. Hun conclusie: vliegen en seks blijken de populairste droomactiviteiten.

Lees het volledige bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde

Medebedenker supersymmetrie overleden

Natuurkundige Bruno Zumino, een van de bedenkers van supersymmetrie, is op 91-jarige leeftijd overleden, zo meldt de Universiteit van Californië te Berkeley.

Bruno Zumino
Bruno Zumino in 1985. (Foto: Lawrence Berkeley National Laboratory.)

Zumino bedacht het idee dat deeltjes ‘superpartners’ zouden kunnen hebben in 1973, samen met CERN-onderzoeker Julius Wess. Hoewel er tot nu toe geen experimenteel bewijs is gevonden voor deze partnerdeeltjes, vormen ze wel een aantrekkelijke mogelijkheid voor fysici. Onder andere zou het lichtste supersymmetrische deeltje het donkere-materie-probleem kunnen oplossen. Daarnaast vormt supersymmetrie een integraal onderdeel van de snaartheorie, die deeltjes beschrijft als minuscule, trillende snaartjes.

Overigens waren Zumino en Wess niet de eersten die supersymmetrie bedachten. Twee jaar eerder hadden twee Russen, Evgeny Likhtman en Yuri Golfand, al hetzelfde idee gehad. Dat was echter niet doorgedrongen tot het Westen (zoals wel vaker gebeurde tijdens de Koude Oorlog).

Meer over Bruno Zumino in dit persbericht van zijn universiteit en dit New York Times-artikel. Meer over supersymmetrie lees je in hoofdstuk 7 van De deeltjesdierentuin.

Categorieën
Sterrenkunde

Bestaan ‘levensvatbare’ planeten ontkracht

Er is de afgelopen jaren aardig wat afgesteggeld over de ster Gliese 581: die zou beschikken over vier, vijf of zelfs zes planeten, afhankelijk van welke sterrenkundige je het vroeg. Een Amerikaans team van astronomen denkt nu het pleit te hebben beslecht, zo melden ze in een Science-publicatie. Het zijn… maar drie planeten.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!