Categorieën
Sterrenkunde

Nee, ik denk niet dat de Melkweg wemelt van het leven

Op recensies hoor je eigenlijk niet te reageren; stilzitten en geschoren worden, is het devies. Maar… reageren op een signalering mag wel, toch?

Op recensies hoor je eigenlijk niet te reageren; stilzitten en geschoren worden, is het devies. Jij moest zo nodig een boek schrijven, nu ligt het in de winkel en mag iedereen ervan vinden wat ie wil. Maar… reageren op een signalering mag wel, toch?

Gaat me met name om één zinnetje in het stukje dat op 18 november verscheen in de Volkskrant-bijlage Sir Edmund. Ik zou in mijn nieuwe boek, Verstoppertje spelen met aliens, constateren dat ‘het heelal wemelt van de exoplaneten’ en dat het daarom ‘haast niet anders kan dan ook wemelen van het leven, al dan niet intelligent’.

Het eerste is waar, het tweede absoluut niet. Ik spendeer het hele eerste hoofdstuk – een van de langste van het boek – aan het tegenover elkaar zetten van argumenten voor en tegen het bestaan van buitenaards leven. De grote hoeveelheid exoplaneten is slechts het eerste stapje in die mentale ping-pong-wedstrijd met mezelf. Uiteindelijk schrijf ik:

Op het gebied van buitenaards leven ben ik zelf een verstokte agnost. Ik trek zowel een wenkbrauw op bij mensen die zeker lijken te weten dat de Melkweg barst van de aliens, als bij mensen die nu al menen te concluderen dat onze aardbol het enige levende lichtpuntje is in een voor de rest volstrekt levenloos sterrenstelsel (of zelfs universum).

Wilde ik toch maar even hier herhaald hebben, voor de mensen die denken dat mijn boek simpelweg stelt: er is zeker buitenaards leven, we moeten het alleen nog even vinden. 

Één reactie op “Nee, ik denk niet dat de Melkweg wemelt van het leven”

But Jean-Paul, there are different forms which we cannot see/hear/feel with our organ senses. Similar as we cannot feel in advance a tsunami, but animals do.
Humans are so not interesting/primitive for other forms, that it is not worth to give them a sign. Or they send, but we do not have the knowledge how to receive yet. If other froms are 100.000 years or 100 millions years ahead of us, travelling at lightspeed or faster, fully making use of the quantum teleportation et cetera …… why should they bother us ?

Let’s start with a small city on the moon the coming 100-200 years, rather than sending suicide missions to Mars. First solve all problems of living in space approx 400.000 km from earth. Then step by step go some further.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *