Categorieën
Overige wetenschap

De constructieve strijd voor meer biodiversiteit

Verschenen: de Nederlandse New Scientist van januari 2018, met daarin mijn interview met de Groningse ecoloog Han Olff.

Verschenen: de Nederlandse New Scientist van januari 2018, met daarin mijn interview met de Groningse ecoloog Han Olff. Het onderwerp: hoe Olff en de zijnen om tafel gaan met landbouw, voedingsindustrie en andere partijen om de terugloop van de biodiversiteit tegen te gaan.

Interessant punt is dat de directe aanleiding voor veel van de media-aandacht voor dit Deltaplan Biodiversiteitsherstel het nieuws was dat de hoeveelheid insecten de afgelopen decennia met driekwart zou zijn afgenomen. Bij dat onderzoek zijn inmiddels de nodige vraagtekens gezet, onder meer door wetenschapsjournalist Arnoud Jaspers op Kennislink.

Gelukkig wist ik toen ik het interview afnam al van Arnouds (toen nog niet gepubliceerde) twijfels, dus kon ik Olff daar kort op laten reageren aan het begin van mijn interview. Extra fijn nu ik zie dat Govert Schilling enkele pagina’s verderop in dezelfde editie van New Scientist een column wijdt aan de kritiek op het insectenonderzoek…

Overigens moeten we denk ik ook weer ervoor waken de studie in kwestie nu al af te serveren als onzin. Er wordt fel over gediscussieerd; laten we het daarop houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *