Categorieën
Sterrenkunde

Kuipergordelgiganten winnen miljoen dollar

De astronoom die op de Universiteit Leiden mijn onderzoek begeleidde, Jane X. Luu, heeft samen met háár vroegere begeleider David Jewitt en Caltech-collega Mike Brown de Kavliprijs gewonnen!

Leuk nieuws: de astronoom die op de Universiteit Leiden mijn onderzoek begeleidde, Jane Luu, heeft samen met háár vroegere begeleider David Jewitt en Caltech-collega Mike Brown de Kavliprijs gewonnen! Die houdt onder meer in dat ze met zijn drieën een miljoen dollar mogen delen. (Hm, tijd voor mij om de banden met Luu weer eens aan te halen?)

Jane Luu
Jane Luu (foto via The Kavli Foundation)

De drie worden gelauwerd “voor het ontdekken en karakteriseren van de Kuipergordel en zijn grootste leden, werk dat leidde tot een grote stap voorwaarts in het begrip van de geschiedenis van ons planetenstelsel”, zo valt te lezen op de site van The Kavli Foundation. En het is absoluut te rechtvaardigen dat juist Jewitt, Luu en Brown hiervoor zijn uitgekozen. Jewitt en Luu vonden namelijk na jarenlang stug doorzoeken het eerste Kuipergordelobject (Pluto en Charon uitgezonderd, maar die zagen we toen nog als een volwaardige planeet met maan). En Brown ontdekte met anderen vervolgens een hele rits interessante en grote objecten in diezelfde regio, waaronder Eris, die bij benadering even groot is als Pluto en ertoe leidde dat dat laatste hemellichaam werd gedegradeerd van planeet naar dwergplaneet.

Voor wie een KIJK-abonnement heeft en zijn oude nummers niet weggooit: meer over het werk van Jewitt, Luu en Brown is te lezen in mijn artikel ‘Wie is Pluto de baas?’, KIJK 5/2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *