Categorieën
Natuurkunde

KIJK 2/2013: interview met quantumreus Alain Aspect

Vandaag bij de abonnees in de bus, vanaf morgen in de winkel: KIJK 2/2013! Met daarin mijn interview met de Franse experimenteel natuurkundige Alain Aspect.

Vandaag bij de abonnees in de bus, vanaf morgen in de winkel: KIJK 2/2013! Met daarin mijn interview met de Franse experimenteel natuurkundige Alain Aspect, die baanbrekend werk deed op het gebied van de quantummechanica.

Aspect is vooral bekend van de experimenten die hij in de jaren tachtig deed met verstrengelde deeltjes. Voor de kenners: die brachten de experimentele schending van Bells ongelijkheden aan het licht, waaruit bleek dat er geen sprake kon zijn van de ‘verborgen variabelen’ waarvan Einstein hoopte dat ze schuilgingen achter de quantummechanica. Het bizarre alternatief: koppels van deeltjes waarbij een meting aan het ene deeltje invloed heeft op het andere, hoe ver weg zich dat ook bevindt.

Het heeft een tijdje geduurd voor ik mijn geluidsopname kon uitwerken; ik sprak Aspect alweer een jaar geleden, op Physics@FOM Veldhoven 2012. Was trouwens niet het prettigste interview dat ik ooit heb afgenomen. De man is een goed verteller (en dat is enorm fijn, bij zo’n onderwerp), maar lijkt jou als interviewer al gauw mentaal in het hokje ‘domme journalist’ te stoppen – ook als uit je vragen duidelijk blijkt dat je wel degelijk Nature-teksten en dergelijke hebt gelezen (of althans, een dappere poging daartoe hebt gedaan), en op grond daarvan vragen stelt die de man van het ‘plaatselijke sufferdje’ echt niet had kunnen stellen. (Het opmerkelijks vond ik nog het einde van het interview; op een gegeven moment vond hij het blijkbaar lang genoeg geduurd hebben, stond hij op en liep met een simpel ‘bye’ de kamer uit.)

Maar goed, maakt allemaal niet uit; ik hoef ook geen vrienden voor het leven te worden met iedereen die ik spreek. Als ik er maar een mooi verhaal aan overhoud. Of dat is gelukt? Oordeel zelf…

Hier vast een fragmentje uit het interview, met daarbij de waarschuwing dat het lastig is om uit een gesprek over quantummechanica drie vragen te isoleren die én zonder verdere uitleg en context te begrijpen zijn, én voor de buitenstaander interessant. Het volledige interview zal wat dat betreft (hopelijk) een stuk beter werken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *