Categorieën
Natuurkunde

De deeltjessafari: een update

Tijd voor een update rond mijn tweede boek, De deeltjessafari. Hoe staat het daarmee?

Tijd voor een update rond mijn tweede boek, De deeltjessafari. Hoe staat het daarmee?

Welnu, ik ben er druk mee bezig – maar omdat al het schrijfwerk ’s ochtends vroeg, in het weekend of op een van mijn schaarse vrije dagen moet gebeuren (en ik soms ook nog iets anders wil of moet doen), is het tempo niet heel hoog. Daarnaast is het onderwerp van het boek hypothetische deeltjes, en daarover zijn helaas heel wat minder begrijpelijke teksten beschikbaar dan over de grotendeels niet-hypothetische deeltjes die ik in De Deeltjesdierentuin behandelde. Toch: inmiddels heb ik denk ik een vijfde van het boek al in de vorm van enigszins leesbare tekst weten te gieten.

Wat nog aan verandering onderhevig is, is welke deeltjes precies in het boek gaan belanden. Ik begon met het idee ‘zo veel mogelijk’, maar gaandeweg het researchen en schrijven ben ik tot de conclusie gekomen dat het leuker en interessanter is om een selectie van hypothetische deeltjes uitvoeriger te behandelen. Misschien dat ik dan de rest dan samenbal in een verzamelhoofdstuk aan het eind – maar misschien ook niet, als dan blijkt dat het behandelen van zulke deeltjes in één of een paar alinea’s per stuk gaat leiden tot écht onbegrijpelijke teksten.

En welke deeltjes verwacht ik dan in elk geval te behandelen? Grotendeels geschreven zijn een kort, historisch hoofdstuk over het subelektron, en een lang hoofdstuk over de mogelijkheid dat de deeltjes die we nu elementair noemen eigenlijk zijn opgebouwd uit andere deeltjes, genaamd preonen.

Verder verwacht ik zeker aandacht te besteden aan deeltjes die uit meer dan drie quarks bestaan, en aan de mogelijkheid dat er een vierde generatie aan deeltjes is. (Momenteel kennen we er drie; de eerste generatie bestaat uit de up- en de downquark, het elektron en het elektronneutrino, de tweede uit de charm- en de strangequark, het muon en het muonneutrino, de derde uit de top- en de bottomquark, het taudeeltje en het tauneutrino.)

Andere onderwerpen die wat mij betreft niet mogen ontbreken, en waar ik ook al aardig wat informatie over heb verzameld, zijn het graviton (het deeltje dat de zwaartekracht moet overdragen zoals andere deeltjes dat doen voor de overige krachten), het axion (een minder bekende donkere-materie-kandidaat), de magnetische monopool en de mogelijkheid dat er meerdere higgsdeeltjes bestaan.

Verder lijkt het me leuk om aandacht te besteden aan het zogenoemde sigma-deeltje (grotendeels een Nederlands idee), ‘zwaar licht’ (oftewel: fotonen met een massa), en de mysterieus klinkende ondeeltjes en spiegeldeeltjes – maar ik weet nog niet zeker of ik daar allemaal ruimte voor ga hebben, en of er een voldoende duidelijk verhaal over te vertellen valt.

Oh ja, en het is de bedoeling dat je De deeltjessafari gewoon kunt volgen als je De deeltjesdierentuin niet hebt gelezen; alle achtergrondkennis die je nodig hebt, behandel ik kort aan het begin. Wel zit er natuurlijk een zekere logica in om eerst te lezen over de deeltjes waarvan we min of meer zeker weten dat ze bestaan, voordat je duikt in een boek over deeltjes waarvan we geen idee hebben of we ze ooit gaan vinden.

Maar goed, tot zover. Tijd om het hoofdstuk over preonen af te ronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *