Categorieën
Natuurkunde

De deeltjessafari: een update (2)

Hoe vordert het met De deeltjessafari, het vervolg op De deeltjesdierentuin? Nou, best aardig.

Hoe vordert het met De deeltjessafari, het vervolg op De deeltjesdierentuin? Nou, best aardig. Ruim de helft van het aantal te schrijven woorden staat inmiddels op papier (of liever: in verschillende Google Drive-documenten) en voor de meeste nog te schrijven hoofdstukken heb ik al het nodige voorwerk gedaan.

Probleem waar ik alleen tegen aanloop: elk hoofdstuk dat ik tot nu toe heb voltooid, heeft langer uitgepakt dan gepland. Dat los ik dan steeds maar weer op door aan te nemen dat de hoofdstukken die nog geschreven moeten worden best een stukje korter kunnen – maar ja, tot nu toe blijkt dan dat, als je eenmaal écht in het onderwerp van zo’n korter hoofdstuk duikt, ook daar meer dan genoeg leuks over te vertellen is.

Gelukkig mag ik wel een beetje uitschieten; De deeltjesdierentuin bevatte ook heel wat meer woorden dan oorspronkelijk in het contract stond. En als het echt uit de klauwen gaat lopen, kan ik altijd nog inkorten of hoofdstukken/onderwerpen laten vallen. Komt dus vast wel in orde.

Intussen is de inhoudsopgave-onder-voorbehoud als volgt:

  1. Samenvatting van het standaardmodel, met uiteenzetting van het donkere-materie-probleem (zodat mensen die De deeltjesdierentuin niet hebben gelezen ook met het nieuwe boek uit de voeten kunnen)
  2. Het subelektron (kan dat ik dit historische hoofdstuk uiteindelijk schrap of heel kort opneem in het volgende hoofdstuk, uit ruimtegebrek)
  3. Preonen, oftewel: de vermeende bestanddelen van de deeltjes die we nu als elementair beschouwen
  4. Tetraquarks en andere exotische quarkcombinaties
  5. De vierde generatie, oftewel: zijn er meer quarks en leptonen (deeltjes zoals elektronen en neutrino’s) dan we tot nu toe hebben ontdekt?
  6. Steriele neutrino’s (pas in het nieuws)
  7. Het graviton
  8. De magnetische monopool (pas in het nieuws)
  9. Axionen (donkere-materie-kandidaat die vrij serieus wordt genomen en vaak wordt genoemd, maar zelden wordt uitgelegd)
  10. Spiegeldeeltjes
  11. Unparticles (als ik een manier vind om ze goed uit te leggen…)

Daarnaast twijfel ik nog over onderwerpen als de mogelijkheid dat er meerdere higgsdeeltjes bestaan en zware, donkere en/of verborgen fotonen. Uiteraard ook genoeg over te vertellen, maar er moet natuurlijk wel ruimte voor zijn.

Het boek is inmiddels aangekondigd in de catalogus van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum:

De deeltjessafari - aankondiging

Met de precieze tekst van bovenstaande aankondiging heb ik me helaas niet meer kunnen bemoeien; anders had ik bijvoorbeeld de vermelding van het zwartgatelektron weg laten halen (want dat gaat naar alle waarschijnlijkheid niet in het boek belanden).

Oh, en nog een leuk nieuwtje: deze week ontving ik tot mijn grote verrassing de bewijsexemplaren voor alweer de zevende druk van De deeltjesdierentuin! Het boek verkoopt dus blijkbaar nog steeds – wat natuurlijk ook met het oog op het vervolg erg mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *