Nog steeds is hij niet echt gezien: de negende planeet die astronomen Konstantin Batygin en Mike Brown in januari claimden op het spoor te zijn. Wel is de bewijslast voor de planeet sterker geworden, stelt Brown nu op Twitter.
Maand: maart 2016
Plutomaantjes vormen chaotisch geheel
Hoewel het inmiddels al bijna drie kwart jaar geleden is dat de NASA-sonde New Horizons Pluto passeerde, druppelen er nog steeds gegevens binnen. De nieuwste analyse daarvan laat zien dat de maantjes van de dwergplaneet een intrigerend, chaotisch geheel vormen.
Niet alleen rekenen Amerikanen zich steeds minder tot een bepaalde kerk, ook zijn er steeds meer Amerikanen die aan het bestaan van God twijfelen, nooit bidden en de Bijbel puur zien als een door mensen geschreven boekwerk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Jean Twenge (San Diego State University) en haar team, gebaseerd op bijna 60.000 enquêtes, afgenomen sinds 1972.
Hoeveel genen heeft een organisme minimaal nodig om te kunnen overleven? 473 stuks, zo luidt het antwoord dat de onderzoekers van het J. Craig Venter Institute deze week aan de wereld presenteerde. Zij wisten namelijk in hun lab een synthetische bacterie te creëren, JCVI-syn3.0, die kan leven, groeien en delen met niet meer dan dit behoorlijk summiere aantal genen in huis.
Weer protonenbundels in LHC
CERN is het paasweekend goed in gegaan. Voor het eerst sinds maanden schieten er weer bundels protonen door de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), die zich bij Genève onder de Zwitsers-Franse grens bevindt.
Sinds donderdag ligt KIJK 4/2015 in de winkel, met artificial intelligence als coveronderwerp! Hoe leren computers anno nu, en mogen we dat al echt intelligentie noemen?
Verder onder meer in dit nummer: hoe gevaarlijk was de straling ten gevolge van de Fukushima-kernramp nu echt? Is het oudste kind altijd zus en het jongste kind zo, zoals psychologische onderzoeken geregeld betogen, of is dat onzin? En, van mijn hand: wat staan er voor projecten op stapel om zwaartekrachtsgolven aan een nader onderzoek te onderwerpen, nu we de eerste hebben gezien? (Lees hier vast een voorproefje.)
KIJK 4/2016 kost 5,95 euro en is hier online te bestellen – zonder verzendkosten!
Is het er of is het er niet, dat mysterieuze nieuwe deeltje waar experimenten rond de deeltjesversneller LHC in december tekenen van meenden te zien? Gisteren presenteren de twee grote LHC-experimenten hun nieuwste analyses rond deze kwestie. Het goede nieuws: de kans dat het betreffende bobbeltje in de data op een nieuw deeltje wijst, is groter geworden. Het slechte nieuws: we zijn nog steeds wel een eindje van een officiële ontdekking verwijderd.
Lees het hele bericht op de KIJK-site! Verder schreef ik er eergisteren nog dit over. Erg spannend allemaal; heel benieuwd naar de volgende analyse.
Eerste deel ExoMars gelanceerd
Onze buurplaneet krijgt weer eens bezoek. Deze week is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA er namelijk in geslaagd om het eerste deel van het ExoMars-programma de ruimte in te brengen: de Trace Gas Orbiter en de lander Schiaparelli.
Eind februari maakte het team achter het Amerikaanse experiment DZero bekend een nieuw deeltje te hebben gevonden in data die eerder was verzameld met de deeltjesversneller Tevatron. Onderzoekers betrokken bij het LHC-experiment LHCb ging er vervolgens ook naar op zoek in hun eigen data. Gisteren maakten ze op een grote deeltjesconferentie bekend niets te hebben gevonden.
Wat als… iedereen vegetariër wordt? Wat als… we de quantummechanica nooit hadden bedacht? Wat als… geld verdwijnt? Wat als… er een nieuwe ijstijd aanbreekt?
Die scenario’s worden door deskundige sprekers uitgediept op de KIJK Live! van woensdag 16 maart in sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht.
Verder zal sterrenkundejournalist Govert Schilling het eerste exemplaar van het nieuwe KIJK-boek Wat als… in ontvangst nemen, een kort woordje spreken én een Q&A zwaartekrachtsgolven doen naar aanleiding van zijn nieuwe boek: Einsteins gelijk.
Toegang is gratis, maar van tevoren opgeven is wel verplicht en vol is vol, dus wees er snel bij. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@kijkmagazine.nl met als onderwerp ‘KIJK Live! 16 maart’, of via deze Meetup-pagina. Meer info op deze pagina.