Categorieën
Natuurkunde

‘You deserve God’s help, you deserve God’s particle’

Het was ook eigenlijk een kwestie van tijd, voordat het higgsdeeltje gekaapt zou worden door figuren waarvoor het woord ‘pseudowetenschappelijk’ nog te goed is.

Het was ook eigenlijk een kwestie van tijd, voordat het higgsdeeltje gekaapt zou worden door figuren waarvoor het woord ‘pseudowetenschappelijk’ nog te goed is. En jawel hoor: je kunt nu op de site God Particle 4U voor 199 dollar een hanger bestellen met een metalen balletje dat uit de LHC zou komen en dat een helende werking zou hebben omdat het in de buurt is geweest van het higgsdeeltje. Mocht je beschikken over een iets minder dikke beurs, dan zijn er voor 149 dollar ook wat minder mooie stukjes LHC te koop.

En waarom zouden we dan denken dat stukjes LHC een helende werking hebben? Nou, een eerste indicatie was het volgende:

“An interesting occurrence had been noticed by some of the staff involved in the project. As the days passed their general mood was improving, accompanied by a significant sense of clarity, balance, relaxation and unusual vitality.”

(En nee, dat had niets te maken met het feit dat eindelijk, na jaren zoeken en miljarden aan investeringen, het higgsdeeltje was ontdekt.) Vervolgens werden stukjes LHC die aan de energie van het higgsdeeltje waren blootgesteld naar allerlei universiteiten en onderzoekscentra gestuurd, zo meldt de site. De uitkomst?

“According to preliminary evidence found thus far by researches in the medical field, the energy of the God Particle has some amazing effects on migraine prevention, on treating different kinds of skin conditions, up to a surprising improvement among those who ailing from sexual dysfunction disorders. All those among a long list of other medical conditions.”

Een migraine-middel, een huidcreme en Viagra in één!

Oké, maar hoe komen de mensen achter deze site dan aan al die stukjes LHC?

“We are a part of a maintenance team in CERN. Among our responsibilities is to replace some of the worn out parts inside the collider.”

Enerzijds weet CERN dus dat de door het higgsdeeltje ‘bestraalde’ stukjes LHC een helende werking hebben – ze hebben ze immers zelf op allerlei plekken laten onderzoeken. Anderzijds worden dat soort stukjes LHC nu zonder pardon uit de deeltjesversneller verwijderd en weggegooid. Niet zo handig, CERN. Gelukkig is dit annonieme onderhoudsteam bereid gebleken deze heilzame balletjes, bouten en moeren achterover te drukken, zodat de rest van de mensheid er toch van kan profiteren – voor een zacht prijsje.

Ugh. Ik moet zeggen: ik krijg al behoorlijk jeuk als er wordt gesproken over de genezende werking van tachyonen, of quantum healing, of wat dan ook. Maar bij dat soort verhalen wil ik nog wel geloven dat ze worden uitgedragen door mensen die serieus denken dat ze een stukje natuurkunde aan het toepassen zijn om mensen te helpen. Dit is een ander verhaal; een opeenstapeling van bewuste leugens om geld te verdienen aan mensen die vorig jaar de higgsklok hebben horen luiden en nu maar wat graag van hun migraine, huidproblemen of erectiestoornis af willen komen.

Oftewel: hoe je van een van de spectaculairste ontdekkingen van de afgelopen jaren een stukje oplichterij maakt waar de honden geen brood van lusten.

Ik voel me vies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *