Categorieën
Natuurkunde

Steriel neutrino niet oorzaak van reactoranomalie

Een deel van de deeltjes die een kernreactor produceert, zou ‘verdwijnen’ door te veranderen in zogenoemde steriele neutrino’s, die niet te detecteren zijn. Maar volgens een nieuwe studie is dat niet wat er gebeurt.

Neutrino’s zijn extreem lichte, moeilijk te meten deeltjes die bijna overal dwars doorheen schieten. Ze werden alweer bijna zeventig jaar geleden ontdekt, maar bezorgen wetenschappers nog steeds hoofdbrekens. Op allerlei manieren gedragen ze zich namelijk niet helemaal volgens de regeltjes die wij voor ze bedacht hebben.

Een mogelijke verklaring luidt dan vaak: naast de bekende drie soorten ‘gewone’ neutrino’s bestaat er nog een vierde neutrino. Dat zou dan een zogenoemd steriel neutrino zijn, dat nóg veel moeilijker te meten is. Maar nieuwe resultaten van het Franse experiment STEREO lijken in elk geval één van die steriele-neutrino-verklaringen af te serveren.

Lees het hele (alweer wat oudere – sorry) bericht op de site van de Nederlandstalige editie van New Scientist.

Enorm uiteenlopende massa’s

Goed om te weten: hoewel het persbericht over de betreffende paper de indruk lijkt te wekken dat hét steriele neutrino hiermee afgeserveerd is, is dat niet zo. Dit gaat over maar één van de vreemde resultaten rond neutrino’s waarbij de steriele variant werd opgevoerd als verklaring.

Dat is trouwens in het algemeen zo als je – weer eens – leest dat wetenschappers hebben ‘bewezen’ dat steriele neutrino’s niet bestaan. Er zijn steriele neutrino’s van enorm uiteenlopende massa’s voorgesteld om even uiteenlopende fysische problemen op te lossen, zo schreef ik afgelopen jaar in Eos. Eén enkel experiment gaat die echt niet allemaal in één keer van tafel vegen.

BEST versus MicroBooNE

Wel hoorde ik van Krijn de Vries, de natuurkundige die ik citeer in bovenstaand bericht, dat ook bij een andere neutrino-anomalie de steriele-neutrino-oplossing minder aannemelijk is geworden. Als ik het goed begreep, is het BEST-resultaat (hier meer daarover), als je aanneemt dat daar steriele neutrino’s voor verantwoordelijk waren, niet te rijmen met het MicroBooNE-resultaat (hier meer daarover).

In combinatie met het bovenstaande resultaat ziet het er dus niet heel goed uit voor de lichtere steriele neutrino’s die de laatste jaren zijn voorgesteld.

Anomalieënboekje

Kleine bekentenis. Afgelopen jaar speelde ik nog met het idee om een boek te schrijven over de verschillende anomalieën uit de natuur- en sterrenkunde die het vakgebied verder zouden kunnen helpen. Maar na dit muon-resultaat van laatst en het zware weer rond de lichte steriele neutrino’s denk ik: toch maar niet.

Waardeer dit artikel!

Vond je dit artikel interessant? Met een kleine bijdrage steun je mijn journalistieke werk en help je deze site in de lucht te houden!

Donatie Jean-Paul Keulen € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *