Categorieën
Sterrenkunde

Microben overleven ‘supervlammen’ rode dwerg

Bacteriën op planeten rond een rode dwerg leggen niet allemaal het loodje door de straling waar hun ster ze geregeld op trakteert.

Zeven planeten in heel knusse banen rond een enkele rode dwergster: daaruit bestaat het TRAPPIST-1-stelsel. Wat dit stelsel extra interessant maakt met het oog op mogelijk buitenaards leven: alle planeten zijn van het formaatje aarde of wat kleiner, en op minstens drie ervan zou vloeibaar water kunnen voorkomen. Jammer alleen dat deze planeten geregeld worden overspoeld door schadelijke straling. Maar nieuw labonderzoek lijkt uit te wijzen dat die minder dodelijk is voor microben dan gedacht.

Vlammen en supervlammen

Het probleem van dit stelsel is dat de ster in het midden weliswaar koel en klein is, maar ook nogal heetgebakerd: elke paar dagen stoot hij een sterrenvlam uit, elke paar maanden zelfs een ‘supervlam’. Zo’n supervlam gaat onder meer gepaard met ultraviolette straling (uv) in een dosis die, volgens eerder onderzoek, dodelijk zou zijn voor eventuele bacteriën op de planeten.

Nu hebben de Argentijnse astrobioloog Ximena Abrevaya en collega’s het onderwerp wat grondiger aangepakt: door daadwerkelijk twee bacteriesoorten te bombarderen met de hoeveelheid uv-straling waar ze op een van de drie ‘leefbare’ TRAPPIST-planeten mee te maken zouden krijgen. En dan blijkt dat van beide soorten – eentje die goed tegen straling kan en eentje waar dat niet voor geldt – een klein deel die straling wel degelijk overleeft.

Lees het volledige bericht op de KIJK-site. (Met quotes van de ontdekker van het TRAPPIST-1-planetenstelsel. Vind ik dan stiekem toch extra cool.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *