Categorieën
Natuurkunde

LHC-papers over Higgs ingediend

De wetenschappelijke artikelen over de begin december gepresenteerde LHC-resultaten rondom de zoektocht naar het Higgsdeeltje zijn indiend, meldt CERN. Er lijkt in de tussentijd weinig te zijn veranderd.

De wetenschappelijke artikelen over de begin december gepresenteerde LHC-resultaten rondom de zoektocht naar het Higgsdeeltje zijn indiend bij het tijdschrift Physics Letters B, meldt CERN. Er lijkt in de tussentijd weinig te zijn veranderd:

“Na verdere analyse ligt de statistische significantie van de metingen dicht bij die gepresenteerd op het seminar. Dat onderstreept de conclusie dat het standaard-model-Higgsboson, als het bestaat, waarschijnlijk een massa heeft tussen 116 en 131 GeV* volgens het ATLAS-experiment [de grootste van de vier langs de LHC-tunnel opgestelde experimenten], en tussen 115 en 127 GeV volgens CMS [de zwaarste van de vier]. Intrigerende hints zijn door beide experimenten gezien in het gebied van 124 tot 126 GeV, maar deze zijn niet sterk genoeg om een ontdekking te kunnen claimen.”

* GeV staat voor giga-elektronvolt, een eenheid die deeltjesfysici gebruiken om de massa van een deeltje weer te geven. Een proton weegt ongeveer één GeV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *